Vložil N. Klainová (bez ověření), 21. Srpen 2020 - 9:29

Reaguji na odkaz na diskusi o přispívání na správu vedenou před 4 léty.Já jsem se jí rovněž zúčastňovala a sbírala body, i když minusové.

Po letech si dovolím se k jedné diskusi vrátit.

Tehdy jsem uváděla, že se na správu může přispívat formou záloh nebo přímo do výnosů – ve výši skutečných nákladů nebo jako pravidelné přispívání.

Reakce pana Pavla a mé vyjádření po čtyřech letech.

Co znamená příspěvek v NOZ? 58

Vložil Pavel, 6. Srpen 2016 – 8:46

Paní Klainová,

ad1) souhlasím, dovolím si odhadnout, že příspěvek jako zálohu platí drtivá většina členů SVJ

ad2) souhlasím, že něco hradit po skončení akce není v praxi využíváno. Osobně si nedovedu představit, že se pustím do akce aniž bych měl zajištěny prostředky. Tuto variantu považuji pouze za teoretickou

ad3) souhlasím s tím, že použití příspěvku jako pevné částky s účtováním do výnosů je využíváno minimálně. Osobně jsem se s takovým případem ještě nesetkal. Nesouhlasím s tím, že „řešení částek ovlivňujících VH není právně upraveno“. Je to upraveno, vznikne zisk nebo ztráta. Protože je SVJ neziskovka, tak s takovým postupem jako člen výboru nemohu souhlasit. Hezký den! Pavel

Moje reakce po letech:

Ad 2) V žádném případě nejde o teoretickou variantu. V praxi se používá. Některé schválené akce se sjednávají na tzv. „dodavatelský úvěr“. Dodavatel něco opraví s tím, že SVJ uhradí fakturované náklady např. do měsíce – až vybere peníze od vlastníků. Účtovat vybrané peníze do záloh je zbytečné, logické je účtování přímo do výnosů. Jsou-li stejné, jako náklady, je výsledek hospodaření nulový, není co vyúčtovávat.

Ad 3) Vy jste se nesetkal s předepisováním příspěvků do výnosů, já ano. Viděla jsem to ve více účetnictvích zpracovaných externími správci z řad SBD.

Příspěvky na vlastní správu byly předepisovány na každou jednotku stejně a účtovány přímo do výnosů na účet 60×.

Zřejmě to tak bylo doporučeno na nějakém semináři, protože postupy byly téměř stejné.

Vyúčtování těchto příspěvků se provádělo.

Když byly skutečné náklady na vlastní správu vyšší, než vybrané příspěvky, byli účetní rozpačití, co si se ztrátou počít. Sdělila jsem, že oni nic, že podle § 1208 rozhoduje shromáždění.

Ve dvou SVJ se museli na ztrátu z vlastní správy skládat, Řešení je pochopitelně více.

Poznámka pro úplnost:

Od roku 2017 už uvádím tři možnosti přispívání – formou záloh, do výnosů a do účelových fondů na úhradu nákladů správy. Třetí možnost je velmi výhodná při šetření peněz např. na pořízení dlouhodobého majetku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.