Vložil Justitianus, 21. Srpen 2020 - 5:04
  • Anonymous napsal: „Nenacházím pro takovéto tvrzení žádnou právní oporu …“

Nenacházíte žádnou právní oporu nejspíše proto, že používáte neurčité, nesrozumitelné a nejednoznačné označení.

Víte co je to „příspěvek“? Příspěvek je dílčí (částečná) platba, kterou hradíte spolu s dalšími plátci na tentýž účel. Slovo „příspěvek“ ovšem neříká naprosto nic o charakteru této platby, ani o důvodu platby, ani o tom, jak se příspěvek zaúčtuje v účetnictví příjemce.

Když Vás na ulici zastaví rumunská žebračka a lámanou češtinou požádá o „príspěvek“, budete automaticky předpokládat, že Vám jej pak vyúčtuje?

  • Příspěvek může být darem, který se nevyúčtuje.
  • Příspěvek může být konečnou úhradou, která se nevyúčtuje.
  • Příspěvek může být zaplacen pomocí vzájemného započtení pohledávek způsobilých k započtení. V tom případě započítávající osoba pouze jednostranně oznámí že provádí vzájemné započtení, označí závazek a jeho výši.
  • Příspěvek může být zaplacen z uhrazených krátkodobých záloh. Krátkodobá záloha má být vyúčtována alespoň jednou ročně (viz např. zálohy na služby spojené s užíváním bytů).
  • Příspěvek může být zaplacen z uhrazených dlouhodobých záloh. Dlouhodobá záloha se vyúčtuje buď po použití zálohy na sjednaný účel, nebo odpadl-li účel ke kterému byla záloha poskytnuta.

K poslední uvedené možnosti: Pokud nevíte na co dlouhodobou zálohu platíte (nebylo Vám to sděleno), pak se vyúčtování vašich plateb nejspíše nedomůžete nikdy. Nesmíte však přestat platit! K povinnosti hradit bez vyjádřeného důvodu viz § 1791 zákona č. 89/2012 Sb.. Toto je ďábelská past, kterou české soudy dovedly k dokonalosti, a ze které není pro vlastníka jednotky úniku.


K vyúčtování (a případně i k vypořádání) dlouhodobých záloh skládaných na účet SVJ na neurčitý (neznámý, zatajený) účel by mohlo dojít ve třech případech:

  1. pokud tak rozhodne shromáždění,
  2. pokud je zrušeno rozdělení domu na jednotky a společné části,
  3. pokud dojde k zániku domu.

Justitianus

O pojmu „příspěvek“ se rozsáhle diskutovalo například zde: http://www.portalsvj.cz/…spevek-v-noz. Najdete tam názory správné, částečně správné i zcela pomýlené.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.