Vložil Pracesvj, 22. Červenec 2020 - 9:57

Dobrý den,

od 1.7.2020 jsou v platnosti nové zákony, kde se tato problematika řeší.

Konkrétně:

Zákon č. 163/2020 Sb.,

VÝSTRAHA je dána: § 1184 (1) Na návrh osoby odpovědné za správu domu může soud nařídit prodej jednotky toho vlastníka, který i přes písemnou výstrahu osoby odpovědné za správu domu porušuje své povinnosti způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek. (2) Ve výstraze podle odstavce 1 se uvede důvod jejího udělení, upozornění na možnost podání návrhu na nařízení prodeje jednotky a výzva, aby se vlastník porušování povinností zdržel, popřípadě aby následky porušování povinností odstranil; k tomu se vlastníkovi vždy poskytne přiměřená lhůta, nejméně však 30 dnů.

§ 1177 Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu a pozemku (dále jen osoba odpovědná za správu domu) své jméno, bydliště, jméno a bydliště osoby, které přenechal byt k užívání na dobu nikoli přechodnou, a počet osob, které budou mít v bytě domácnost. To platí i v případě změny těchto údajů. Osoba odpovědná za správu domu vede seznam vlastníků jednotek a osob, kterým vlastník přenechal byt k užívání, v rozsahu stanoveném v § 1177.

§ 1182 Odstavec 1) Vlastník jednotky předem oznámí osobě odpovědné za správu domu stavební úpravu uvnitř svého bytu.

§ 1182 Odstavec 3) Vlastník jednotky předem oznámí osobě odpovědné za správu domu podnikání nebo jinou činnost v bytě, která může vést k narušení obvyklého klidu a pořádku v domě na dobu nikoli přechodnou.

Povinnost oznámit podnikání v domě je dána i samotnými stanovami SVJ, včetně nahlášení počtu osob v domácnosti, který je důležitý pro rozúčtování. (Ano, toto se diskutuje všude, jak určit počet osob v domácnosti) Právě z těchto důvodů byl pozměněn zákon.

Z těchto paragrafů se tedy domníváme, že je povinnost oznámit SVJ záměr podnikatelské činnosti a oznámit počet lidí v domácnosti. Na základě těchto paragrafů lze i učinit onu Výstrahu. Povinnost je dána ze zákona, který také citujete. Takto je dán zákon, tedy jestli jsme pro smích, tak je i pro smích zákon, ale o tom jestli je vymahatelný nebo nikoliv musí rozhodnout někdo jiný. Neučiní oznámení tak bychom mohli učinit výstrahu za porušení paragrafů, které přikazují učinit oznámení, komu byl prostor přenechán, kolik zde bude lidí. Je to rozhodující pro rozúčtování a podnikatelská činnost, která hlukem, nadměrným počtem příchozích lidí do domu a k samotnému domu (prodejna) značně omezuje výkon práv ostatních vlastníků. Včetně umisťování nápisů a reklam na fasádu domu, která je společným majetkem všech vlastníků.

Ano, vymahatelnost před soudy je věc jiná, ale výstraha k ukončení činností a učinění nápravy je již řešena tímto zákonem. Zrovna tak SVJ má povinnost vést seznam vlastníků a osob, kterým byl prostor přenechán. Znáte všechny vlastníky a osoby, které mají prostor od vlastníků pronajat? A co když nikdo nic neoznámí a tento seznam SVJ nemá? To se také nedá vymáhat?

Budeme rádi, když se vyjádří k této problematice někdo, kdo tuto výstrahu již použil a ochotně se podělí o svou zkušenost a jakou formu výstraha měla, přeposlání vzorové výstrahy by bylo skvělé. To je pomoc, která se dá nazvat pomocí skutečnou, v kterou jsme doufali a která by si zasloužila upřímné poděkování. Nechceme se smířit s tím, že něco nejde apod. Každý problém má své řešení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.