Náklady na parkoviště svj - jak se podílet? Účetní daňový dotaz - lze vybírat příspěvky?

Vložil Jarda_, 14. Červenec 2020 - 18:24 ::

Existuje parkoviště na parcele stavební (společný pozemek vlastníků), na které stojí i bytový dům (parcela je větší než dům). Tedy pozemek je v podílovém spoluvlastnictví.

Jak co nejspravedlivěji a v souladu s legislativou udělat, aby náklady na provoz (tedy instalace a provoz závory, rekonstrukce povrchu, pronájem příjezdové cesty etc.) nesli ti, kdož čerpají užitek, tedy parkují?

Historicky to bylo tak, že kdo parkoval, tak platil řekněme 1000 Kč/rok. Pak se na to ale výbor vy… a pak tam začal parkovat kdekdo a teď jsou gigantické náklady… A jelikož všichni z výboru tam parkují, tak bude snaha vzít z FO.

Otázka zní: lze opět vybírat řekněme 1200/rok na náklady spojené s provozem? A třeba 2000/rok od cizích (nevlastníků, lidí z jiných domů)? Aby to pro změnu nemělo dopad na daně. To je asi na účtaře daňaře? Odhadnu, že tak 50% vlastníků neparkuje, takže je určitá šance Něco rozumného odhlasovat, ale aby to nebylo příliš komplikované…

Díky za všechny náměty.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.