Vložil Justitianus, 13. Červenec 2020 - 8:59

To je jednoduché, pane elektrokolaři.

Trh energií v energetických odvětvích (elektřina, plyn, teplo) je regulovaným trhem pod „dozorem“ státu. K tomu viz zákon č. 265/1991 Sb. o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen a zákon č. 526/1990 Sb. o cenách. Regulaci cen a podmínek dodávky elektrické energie provádí ze zákona Energetický regulační úřad (ERÚ); ten také stanoví jednotlivé tarifní sazby a podmínky pro jejich uplatnění.

Aktuálně platné Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 6/2019 ze dne 26. listopadu 2019 uvádí ve svém čl. I odst. 5 toto (cituji):

  • „Odběratel si může zvolit kteroukoliv z dále uvedených sazeb pro období, ve kterém plní podmínky stanovené pro její přiznání.“

Sazby a podmínky jsou v cenovém výměru uvedeny i pro sazbu D 27d a C 27d. Odběratel si tedy tuto sazbu může zvolit bez omezení, jestliže splňuje podmínky stanovené ERÚ (a je-li dodávka technicky možná s ohledem na stav přípojky). Dodavatelé elektrické energie jsou povinni řídit se cenovými rozhodnutími ERÚ. Nemohou stanovené podmínky svévolně měnit. Jsou povinni přiznat tu sazbu, na kterou má odběratel nárok, jestliže o změnu sazby požádal a splnil technické podmínky odběrného místa.

Jestliže tak dodavatelé nečiní a vytvářejí ve svých cenících nezákonné překážky a obezličky, pak jde o protiprávní jednání.

Justitianus

P.S. Vzpomínám si, že před lety bylo „oblíbenou“ zábavou dodavatelů elektřiny odmítat přiznat SVJ sazbu D 22d určenou pro domácnosti a společnou spotřebu v bytových domech. Podávali nepravdivé informace a odmítali poskytovat sazbu D 22d. Čenové výborů pak z neznalosti sjednávali (dražší) podnikatelskou sazbu C 22d. Teď je situace obdobná se sazbami 27d: dodavatelé vodí žadatele za nos a porušují při tom zákon.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.