Vložil Justitianus, 13. Červenec 2020 - 7:44

Pane P_V, možná jste neporozuměl, že nám zde nejde o přidělení registrační značky, ale o definici „elektrického vozidla“.

  • Podle § 2 zákona č. 56/2001 Sb. platí, že „[s]ilniční vozidlo je motorové nebo nemotorové vozidlo, které je vyrobené za účelem provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí“.

Tuto definici splňuje každé jízdní kolo či koloběžka (pokud mají povinné vybavení pro provoz na pozemních komunikacích a jsou k takovému účelu určeny). Silničním vozidlem není šlapací či elektrická jednokolka (která zpravidla nemá povinné vybavení a není výrobcem určena k provozu na pozemních komunikacích).

  • Podle § 7a zákona platí, že elektrickým vozidlem [je] každé silniční vozidlo používající jako palivo elektrickou energii nebo vodík výlučně, nebo v kombinaci s jiným palivem, je-li hodnota emisí CO2 v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km.

Tuto definici splňuje jak jízdní kolo s elektrickým pohonem, tak i elektrická tříkolka, koloběžka, skútr či motocykl na elektřinu.

Že elektrokolo či elektrická koloběžka neobdrží registrační značku je předem jasné, ale to zde přece neřešíme. Nemá to totiž žádný vliv na skutečnost, že podle zákona jde o „silniční vozidlo používající elektrickou energii“, což splňuje zákonnou definici „elektrického vozidla“.

(Mimochodem, elektrololo o výkonu 1000 W a více už by muselo být schváleno a dostalo by i tu registrační značku, o které píšete.)

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.