Vložil radka2222 (bez ověření), 10. Červenec 2020 - 13:48

sám víte, že seznam, natož úplný, uvést nelze. např. i proto, že třeba jedno a totéž ustanovení lze považovat v určitém případě jak za kogentní, tak za dispozitivní.

např. z důvodu, že strany si obecně mohou sjednat práva a povinnosti odlišně od zákona jedině mezi sebou, nesmí nikdy zasáhnout do práv a povinností třetích osob, pokud to tedy zákon přímo nedovoluje, jako např. § 978 NOZ

takže příklad – oblíbený noční klid. je dán zákonnou normou, je dáno i to, že se může jedině zkrátit, nikoliv prodloužit (judikaturou, důvodovou zprávou,…)

pokud budu bydlet v dvoubytovém domě, a všichni obyvatelé (ne jen majitelé, ale všichni, kdo se v domě zdržují) se domluví, že noční klid bude už od osmi, není to nic proti zákonu.

pokud pár vlastníků na shromáždění odhlasuje a dá do stanov či DŘ, že noční klid bude od osmi, je to protizákonné, protože noční klid je dán zákonem a pár jedinců tím zasahuje do práv třetích osob, kteří k této „smlouvě“ nepřistoupili (nejen nesouhlasících vlastníků, ale i jejich členů domácnosti, návštěv a všech lidí vyskytujících se v domě, kterým byla zákonem uložena povinnost zdržet se hlučných činností od desíti večer, a žádnej strejda je nemůže omezovat víc, než zákon)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.