Vložil Justitianus, 26. Červen 2020 - 9:57

Pane člene SVJ, o přídatném spoluvlastnictví máte teoreticky pravdu. Taková možnost sice existuje, avšak v domě rozděleném na jednotky jde o nepraktický postup. Je ovšem vždy třeba splnit zákonnou podmínku:

89/2012 Sb. § 508
(1) Stroj nebo jiné upevněné zařízení (dále jen „stroj“) není součástí nemovité věci zapsané do veřejného seznamu, byla-li se souhlasem jejího vlastníka zapsána do téhož seznamu výhrada, že stroj jeho vlastnictvím není

Takže výtah v přídatném spoluvlastnictví by musel být zapsán na listu vlastnictví budovy jako vyhrazená věc ve vlastnictví jiné osoby. Není-li v katastru takový zápis, pak výtah se stal společnou částí domu, i když si stavebníci dodnes myslí něco jiného.

Podotýkám, že o takový speciální případ se zde nejedná: Po tazatelce je vyžadována úhrada, kdežto do přídatného spoluvlastnictví by ji nikdo nenutil. Ostatně tazatelka se nezmínila ani slovem, že by snad výtah měl vzniknout jako věc v přídatném spoluvlastnictví uzavřeného okruhu osob. I k tomuto řešení by musela dát výslovný souhlas jako spoluvlastník domu. Protože bez jejího souhlasu by katastrální úřad odmítl zapsat výtah na list vlastnictví budovy jako cizí vyhrazenou věc. To nelze obejít usnesením shromáždění!

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.