Vložil Justitianus, 26. Červen 2020 - 6:50

Vpravo nahoře je obdélník „Hledat“. Najděte si co zde bylo napsáno o výtahu! Je to minimálně deset starších příspěvků, a je to stále totéž dokolečka dokola. Šmejdi v SVJ se budou snažit vnutit výtah i tomu, kdo nemá praktickou možnost jej užívat. Pro Vás shrnuji:

SVJ nemohlo rozhodnout o stavbě výtahu! To je vyloučeno. Výtah není uveden v prohlášení vlastníka budovy, protože žádný výtah ve vašem domě není. Nejedná se tedy o společnou část domu, o které by SVJ mohlo rozhodovat (a na kterou byste byla povinna přispívat). Shromáždění nemůže rozhodnout o výtahu, protože takové rozhodnutí vyžaduje změnu prohlášení postupem podle § 1169 NOZ.

Ke změně prohlášení (případně jeho nahrazení smlouvou o výstavbě) se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě (§ 1169 odst. 2 NOZ). Dokud nebyla tato písemná dohoda sjednána, není shromáždění oprávněno hlasovat ani o výtahu, ani o změně prohlášení v souvislosti s výtahem.

Usnesení shromáždění je možné napadnout, ovšem pouze v zákonem stanovené lhůtě. Buď je absolutně neplatné pro rozpor se zákonem (nebyl získán předchozí písemný souhlas se změnou prohlášení podle § 1169 NOZ). Nebo jde pouze o vzájemnou dohodu souhlasících vlastníků jednotek, která se Vás ovšem nijak netýká a vůči Vám nemá právní účinky. V tom případě je nutné ihned prokazatelně oznámit všem vlastníkům jednotek – a samozřejmě i SVJ – Váš nesouhlas s touto dohodou některých vlastníků jednotek s tím, že k této dohodě skupiny osob nepřistupujete a touto dohodou nejste nijak právně vázána. Upozorněte SVJ, že výstavba výtahu za této situace není činností správy domu a SVJ není oprávněno činit jakékoliv kroky k tomuto zjevnému porušování zákona.

Nové prohlášení (nebo smlouva o výstavbě) musí obsahovat v popisu společných částí (kromě částí, které jsou nyní společné) také výtah s určením, že tato společná část je určena k výlučnému užívání vlastníkům jednotek v 1. patře, 2. patře a 3. patře budovy (je třeba vypsat čísla bytů).

  • Dále je třeba, aby smlouva o výstavbě obsahovala závazek vlastníků jednotek z 1., 2. a 3. patra, že se budou společně podílet na nákladech výstavby a zprovoznění výtahu a že po vlastnících bytů v přízemí nebude žádná částka na stavbu a zprovoznění výtahu požadována.
  • Dále se uvede, že veškeré náklady spojené s výtahem (zejména nákady výstavby, oprav, revizí, kontrol, náhradních dílů, provozní náklady a všechny další zde neuvedené náklady spojené s existencí výtahu v domě) ponesou pouze vlastníci těch jednotek, kterým je nová společná část určena k výlučnému užívání (opět vypsat čísla jednotek).
  • Dále je třeba ve smlouvě o výstavbě změnit popisy všech jednotek v 1., 2. a 3. patře tak, že k vlastnictví jednotky náleží i právo užívat domovní výtah, zároveň i povinnost přijímat službu spojenou s užíváním bytů o názvu „provoz výtahu“ a povinnost podílet se na hrazení této služby podle zákona upravujícícho poskytování služeb spojených s užíváním bytů.
  • V popisu jednotek v přízemí je třeba v jejich popisu nově uvést, že vlastník jednotky se nijak nepodílí na nákladech výstavby a provozu výtahu. Že není oprávněn užívat domovní výtah, ani není povinen přijímat službu „provoz výtahu“, ani není povinen hradit na tuto službu zálohy či náklady spojené s jejím poskytováním.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.