Vložil Justitianus, 22. Červen 2020 - 6:24
  • Paní Petro, napsala jste: „… SVJ … my i oni jsme si vědomi toho, že pracovník firmy, která provádí odečet ho neprovedl v souladu se smlouvou a za co jsme ho zaplatili …“

To určitě není pravda! Nekriticky jste přebrala nepravdivé tvrzení od SVJ. A teď je sama šíříte.

Vám je přece úplně jedno, zda odečet se provedl nebo neprovedl v souladu s nějakou „smlouvou“. Vždyť tu „smlouvu“ ani neznáte a nejste jejím účastníkem! Vy jste prostě SVJ nabídla odečty, které provedl technik-specialista. Tím jste prokázala, že jste si nevycucala ta čísla z prstu sama, ale že odečet prováděla nezávislá osoba, která je k tomu vyškolena, ví jak odečítat trubičkové indikátory, a běžně je v domě odečítá.

  • Napsala jste: „… i přesto, že jsme odečet u firmy reklamovali, jejich právník nám napsal, že nemáme oprávnění podávat reklamaci to má pouze SVJ, se kterým jsou ve smluvním vztahu.“

Neměla jste žádný důvod ty odečty „reklamovat“! Přestaňte sama sebe přesvědčovat, že jste měla podat nějakou „reklamaci“. Tuto pitomost Vám tvrdili pouze idioti-statutáři ve Vašem SVJ, a Vy jste těm blábolům uvěřila. 

Neměla jste přece žádný důvod zpochybnit odečty, které v bytě provedl technik-specialista. Co jste vlastně chtěla reklamovat? Z jakého důvodu jste sama chtěla zpochybnit náměry, které Vás zachránily před „sankčním“ trojnásobným navýšením spotřební složky? Svatá prostoto!

Necháváte se manipulovat a děláte kroky které Vás poškozují.

Ty odečtené náměry dostalo SVJ, přijalo je a podle nich provedlo nový (opravný) výpočet vyúčtování pro dům. SVJ nepovažovalo ty náměty za chybné, když je před rokem samo bez váhání převzalo a použilo k vyúčtování roku 2018. Odpovědnost za správnost vyúčtování má pouze SVJ, nikoliv Vy. A Vy jste se do toho zbytečně „nabourala“ s reklamací vašich náměrů. Sama jste se snažila zpochybnit opravné vyúčtování. Proboha, proč???

Jakmile SVJ doručilo opravné vyúčtování všem vlastníkům jednotek a marně uplynula lhůta pro podání námitek (30 dnů), stalo se tím opravné vyúčtování roku 2018 platným a veškeré přeplatky a nedoplatky vyplývající z vyúčtování se staly splatnými a vymahatelnými. SVJ je tímto vyúčtováním také vázáno. Nemůže začít hrát hru „teď to platí – teď to neplatí“.

Hodnoty náměrů si SVJ mělo překontrolovat tenkrát, v okamžiku když ty hodnoty převzalo a použilo. Dodatečně už nemůže namítat vůbec nic. Už jsem napsal, že zpochybnit celé vyúčtování roku 2018 pro dům by musel někdo z příjemců služeb. Nikoliv SVJ. Viz § 586 zákona č. 89/2012 Sb..

Justitianus


Nedávno zde byly dlouhé diskuse o případu, kdy se teplá voda rozúčtovala podle neověřených vodoměrů. Všechny soudy (včetně Nejvyššího soudu (2×) a Ústavního soudu) došly ke stejnému závěru: Vodoměrům sice chybělo povinné metrologické ověření, ale to neznamená, že by vyúčtování s použitím zjištěných náměrů bylo automaticky vadné.

Ve Vašem případě je to naprosto stejné: byly provedeny odečty náměrů. Možná ne přesně podle jakési smlouvy, ale provedeny byly, a SVJ je použilo. Odečty sice byly částečně „podle smlouvy“ a částečně „ne podle smlouvy“, ale to neznamená, že by vyúčtování s použitím zjištěných náměrů bylo automaticky vadné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.