Zpráva o hospodaření podle § 1208

Vložil Justitianus, 16. Červen 2020 - 21:19 ::


V diskusi Neschválení účetní závěrky nepodléhá sankci se také diskutovalo o neurčitém pojmu „zpráva o hospodaření“ (viz § 1208 zákona č. 89/2012 Sb.).

Jak v oné diskusi napsal pan Pavel, pojem je sice použit v občanském zákoníku, ale chybí jakákoliv jeho definice. To je školácká chyba navrhovatele i zákonodárce: v právním předpisu by neměl být používán pojem, jehož význam není obecně znám, ani nemá definici v tom předpisu, kde je použit.

Je samozřejmě možno uložit SVJ (stanovami) povinnost zpracovávat každoročně zprávy o hospodaření. K tomu by ovšem stanovy měly obsahovat i podrobný popis obsahu této zprávy.

Pro zajímavost uvedu definici z amerického předpisu, který upravuje homeowners' associations (společenství vlastníků) ve státě Florida. Třeba to někomu poslouží pro inspiraci.

2019 Florida Statutes
Title XL REAL AND PERSONAL PROPERTY
Chapter 720 HOMEOWNERS' ASSOCIATIONS
720.3086 Financial report
In a residential subdivision in which the owners of lots or parcels must pay mandatory maintenance or amenity fees to the subdivision developer or to the owners of the common areas, recreational facilities, and other properties serving the lots or parcels, the developer or owner of such areas, facilities, or properties shall make public, within 60 days following the end of each fiscal year, a complete financial report of the actual, total receipts of mandatory maintenance or amenity fees received by it, and an itemized listing of the expenditures made by it from such fees, for that year.
Such report shall be made public by mailing it to each lot or parcel owner in the subdivision, by publishing it in a publication regularly distributed within the subdivision, or by posting it in prominent locations in the subdivision.
This section does not apply to amounts paid to homeowner associations pursuant to chapter 617, chapter 718, chapter 719, chapter 721, or chapter 723, or to amounts paid to local governmental entities, including special districts.
Zákony státu Florida 2019
Hlava XL Nemovité a movité vlastnictví
Kapitola 720 Společenství vlastníků jednotek
720.3086 Finanční zpráva
V obytných blocích nebo jejich částech, ve kterých vlastníci jednotek jsou povinni hradit správci povinné poplatky za údržbu nebo úhrady za provoz technického zařízení či vybavení, případně vlastníkům společných ploch, zařízení pro rekreaci a ostatního majetku sloužícího vlastníkům jednotek, je tento správce či vlastník uvedených ploch, zařízení a majetku, povinen zveřejnit do 60 dnů po skončení fiskálního roku kompletní finanční zprávu obsahující úplný soupis skutečně přijatých příspěvků na správu a podrobný položkový seznam výdajů, které uhradil z těchto příspěvků v uplynulém roce.
Tato zpráva musí být zveřejněna buď doručením každému vlastníkovi jednotky, (nebo) zveřejněním v tištěném zpravodaji který je pravidelně šířen v obytném bloku, nebo vyvěšením na význačných místech uvnitř obytného bloku.
Toto ustanovení neplatí pro částky hrazené na účet společenství vlastníků podle kapitoly 617, 718, 719, 721, 723, ani pro částky hrazené místním a obecním úřadům v rámci státní správy a místní samosprávy.

Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.