Vložil Pavel, 16. Červen 2020 - 14:05

Rigano,

není pravda, že neukládání ÚZ nikdo neřeší. Stačí si přečíst judikáty VS Praha, VS Olomouc a ÚS. To jsou veřejně přístupné informace.

Např. VS Praha judikoval, že existuje povinnost rejstříkového soudu vyzvat k založení příslušné ÚZ. Účetní jednotka se bránila, že podle § 31 ZoÚ již ÚZ skartovala. Na to VS odpověděl, že pokud nedošlo k uložení ÚZ do sbírky listin nevzniklo účetní jednotce právo ÚZ skartovat. Tento rozsudek potvrdil i ÚS.

Znám řadu případů, kdy společnosti byly vyřazeny z grantového řízení, protože porušily povinnost ukládat ÚZ.

Viděl jsem několik výzev od soudu, aby byly doplněny ÚZ. V jednom případě co znám soud marně vyzýval spící s.r.o., u kterého nikdo nevybíral datovou schránku. Soud vyzval dokonce opakovaně. Ale schránku nikdo nevybíral a tak soud udělil pokutu.

Nepište tedy nepravdivé příspěvky, že neukládání ÚZ do Sbírky listin nikdo neřeší.

A spoléhat na to, že „Takže pokud bude státní správa vybírat sankce za neukládání ÚZ, tak to musí nejprve zautomatizovat pro všechny.“, tak to je naprostý blábol. Nic takového pochopitelně neplatí.

Znám 4 různé zákony, které platí obecně pro podnikatele a neziskovky, podle kterých lze sankcionovat za neuložení ÚZ do sbírky listin. A pak platí speciální zákony pro určité účetní jednotky.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.