Neschválení účetní závěrky nepodléhá sankci i když není koronavir

Vložil Pavel, 13. Červen 2020 - 9:51 ::

Na adrese

https://okolobytu.cz/…oblemy-resi/

se vyskytl příspěvek z něhož vyjímám:

„Úpravu projednání a schválení účetní závěrky lex covid neupravuje,je ale velmi nepravděpodobné, že by v současném stavu byla SVJ postihována za neschválení účetní závěrky v řádném termínu, tedy do 31.12. 2020,“ vysvětluje aktuální situaci právník Mgr. Vojtěch Opočenský ze společnosti První česká předsednická, která poskytuje služby profesionálního předsedy SVJ.“

Z textu dovozuji, že profesionální předseda právník Mgr. se domnívá, že neschválení účetní závěrky za rok 2019 do konce roku 2020 by podléhalo sankci, pokud by nebyl koronavirus.

Mám jiný názor. Domnívám se, že samotné neschválení účetní závěrky nepodléhá nějaké sankci.

NOZ za neschválení účetní závěrky žádnou sankci nestanovuje, ani nemůže. Není možné zákonem nařídit, že soukromé subjekty musí účetní závěrku schválit. NOZ pouze uvádí, že schválení účetní závěrky je v kompetenci shromáždění SVJ. NOZ ani nestanovuje lhůtu pro schvalování ÚZ. ZOK také nestanovuje sankci za neschválení ÚZ, pouze stanovuje lhůtu do kdy má být ÚZ projednána a kdo ji má schvalovat.

Zákon o účetnictví v § 37, který řeší přestupky mezi přestupky nezahrnuje neschválení ÚZ.

Naopak v § 21a/2 uvádí, že účetní jednotky mají povinnost ÚZ zveřejnit do 12 měsíců od rozvahového dne bez ohledu na to, zda byla ÚZ schválena.

Takže žádnou sankci za neschválení ÚZ jsem nenašel a zákonodárce dokonce předjímá, že i neschválená ÚZ se zveřejňuje.

Jestli pan profesionální předseda právník Mgr. má i v jiných oblastech práva stejnou úroveň znalostí jako projevil svým příspěvkem, tak držím palce osobám, které si ho najmou.

Hezký den!

P.S.

svým příspěvkem rozhodně nenabádám neschvalovat resp. neprojednávat ÚZ na shromáždění nebo členské schůzi. Pouze upozorňuji na jednoho profesionálního předsedu právníka Mgr., který svůj ničím nepodložený názor publikoval i ve velmi čtené tiskovině METRO dne 11.6.2020.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.