Vložil Justitianus, 12. Červen 2020 - 18:49

Usměrňovač se mýlí, protože nezná zákon.

Pane Usměrňovači, projevujete neznalost zákona. Je směšné, když se – s Vašimi zjevnými mezerami ve znalostech – pokoušíte kritizovat co jsem napsal.

Podle § 4 zákona č. 72/1994 Sb. (a takových prohlášení je v domech většina) platí, že toto prohlášení obsahuje f) práva a závazky týkající se budovy, jejích společných částí a práva k pozemku, která přejdou z vlastníka budovy na vlastníky jednotek, g) pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku, h) pravidla pro správu společných částí domu, popřípadě domu jako celku, včetně označení osoby pověřené správou domu..

Je tedy samozřejmě možné stanovit prohlášením vlastníka budovy pokutu – například tomu vlastníkovi jednotky, který poškodí, zničí či odstraní vodoměr, nebo jej znepřístupní pro odečet náměru.

Usměrňovač se tedy mýlí. Jeho fantazie nemají oporu v zákoně.

Podotýkám, že totéž co jsem napsal o prohlášení vlastníka budovy podle zákona č. 72/1994 Sb., platí shodně i pro prohlášení podle § 1166 zákona č. 89/2012 Sb.. Podle NOZ o obsahu prohlášení platí, že při rozdělení práva k nemovité věci na vlastnické právo k jednotkám se uvedou alespoň náležitosti uvedené ve výčtu v odstavci č. 1. Jde tedy o zákonem předepsané minimum. Zákonodárce tím dává najevo, že prohlášení může obsahovat i další smluvní skutečnosti (např. konkrétní povinnosti vlastníků jednotek, včetně jejich povinnosti hradit smluvní pokuty).

Usměrňovač se tedy mýlí.

Dále: Ohledně obsahu prohlášení je třeba číst i druhý odstavec. Podle § 1166 odst. 2 NOZ platí, že „má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek (…). Nevznikne-li v souvislosti s rozdělením společenství vlastníků, určí prohlášení správce pravidla pro správu domu, pravidla pro užívání společných částí a příspěvky na náklady spojené se správou domu a pozemku.“

Z uvedených citací je zřejmé, že případná smluvní pokuta by mohla být v prohlášení uvedena jak podle § 1166 odst. 1, tak i podle odst. 2 jako součást stanov, nebo i mimo stanovy (jako součást pravidel pro správu domu či pravidel pro užívání společných částí).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.