Vložil tomas 22, 12. Červen 2020 - 18:42

opakovaně se prokazuje, že jeho „názory“ se naprosto nekryjí s realitou. Doporučuji si je vždy ověřit, protože spoléhat na to se může ukázat kontraproduktivní – viz. zde:

Prosím o právní stanovisko k možnosti či nemožnosti a zejména pak právní vymahatelnosti smluvních pokut, sankcí v rámci společenství vlastníků jednotek a jejich členů (např. sankce, smluvní pokuty zakotveny a schváleny ve stanovách, domovních řádech apod.) za porušování různých povinností členů SVJ, např. neuklízení společných částí, kouření ve společných částech aj. Pokud v této věci už existuje nějaký rozsudek soudu, též prosím o jeho / jejich uvedení, díky.

Odpověď:

Je pravdou, že úprava smluvních pokut či jiných sankcí ve stanovách či domovních řádech společenství vlastníků jednotek je poměrně častá a i když v rámci odborné veřejnosti nepanuje shoda ohledně názoru na ně, mám za to, že taková ustanovení jsou neplatná, resp. jimi stanovené povinnosti jsou nevymahatelné.

Smluvní pokuta je typickým instrumentem, který má zajišťovat splnění smluvní povinnosti pod nějakou sankcí. Tedy smluvní strany smluvní pokutu sjednávají za účelem snížení rizika nesplnění řádného a včasného smluvní povinnosti. Pokud by tedy společenství chtělo dosáhnout toho, aby sankce uvedené ve stanovách nebo domovním řádu neměly jen roli preventivního psychologického opatření, musely by být mezi oběma stranami sjednány. Uvedení smluvních pokut ve stanovách společenství či v domovních řádech nesplňuje zákonný požadavek na vymahatelnost takové sankce, když ujednání stanov společenství nelze považovat za dohodu mezi členem SVJ a společenstvím jako právnickou osobou.

Výjimku z výše uvedeného přináší zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, v platném znění (dále jen „zákon“), jež v ust. § 13 odst. 1 stanoví sankci – pokutu pro případ nesplnění povinností poskytovatele (společenství vlastníků) či příjemce (vlastník jednotky) služeb upravených zákonem. Dle ust. § 12 zákona má totiž vlastník jednotky povinnost oznámit společenství vlastníků písemně a bez zbytečného odkladu změny v počtu osob rozhodných pro vyúčtování, pokud by tak neučinil, hrozí mu sankce ve formě pokuty ve výši 100 Kč za každý započatý den prodlení. Tato sankce je vymahatelná bez dalšího na základě zákona.

Závěr je tedy dle mého názoru jednoznačný, šance úspěšně vymáhat sankce po členech společenství za nesplnění jejich povinnosti určené stanovami či domovními řády (nad rámec výše uvedeného) je mizivá, povinnosti a sankce za jejich porušení by musely být sjednány mezi SVJ a vlastníky jednotek smluvně, pak lze uvažovat o jejich vymahatelnosti, jinak uvedená ujednání stanov upravující sankce za porušení povinnosti členů SVJ mohou mít pouze odrazující účinek.

Mgr. Adriana Kvítková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.