Vložil Justitianus, 12. Červen 2020 - 13:35

Ještě přidávám několik poznámek k obsahu úvodního dotazu.

  • Pan Franěk napsal: „… z ničeho mi neplyne, zda musí být podružné vodoměry na všech odběrných místech“.

Ano, pokud jde o studenou vodu, zákon skutečně nestanoví povinnost instalovat podružné vodoměry. Služba se rozúčtuje podle ujednání, a ujednáno může být prakticky cokoliv (neporušuje-li to dobré mravy, veřejný pořádek či postavení osob, viz § 1 odst. 2 NOZ).

Podle § 5 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto a) dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody. Z toho plyne, že vodoměry musí být na výtocích ve všech jednotkách, jinak se nemohou pro rozúčtování služby použít. Což je logické.

  • Pan Franěk napsal: „… podle znění stanov by se voda ve spol. prostorech (tzn. i voda na úklid, pro hydrant, pro prádelnu) měla rozúčtovat jen na vlastníky, kteří mají podružný vodoměr instalován v bytě a ti co ho nemají, co ho znepoužitelní, u nichž nebude údaj věrohodný nebo iracionální, atd. budou z rozúčtování pouze vyloučeni.“.

V tom se, pane Fraňku, zcela mýlíte. Pravidla rozúčtování podle zákona č. 67/2013 Sb. se týkají výhradně služeb, poskytovaných s užíváním bytu. Pokud se v domě odebírá voda také k jinému účelu (zalévání zahrady, úklid společných prostor atd.) pak ovšem tato část není nákladem na službu dodávka vody podle 67/2013 Sb.. Náklad na vodu spotřebovanou k jinému účelu je SVJ povinno odečíst a rozúčtovat jinak (zalévání zahrady podle spoluvlastnických podílů, i kdyby o tom ve stanovách nebylo ani slovo; to plyne přímo ze zákona č. 89/2012 Sb.). Pouze zbylý náklad je nákladem na službu dodávka vody podle 67/2013 Sb. a pouze tento náklad bude rozúčtován na jednotky podle ujednaných pravidel.

Množství vody k jinému účelu je možno stanovit buď podle vodoměrů na výtocích (jak už jsem Vám napsal), nebo jednodušeji, bez instalace vodoměrů ve společných prostorách, na základě odhadu roční spotřeby.

  • Pan Franěk napsal: „… pokud připustím, že vyúčtování dle (2) je právně nerozporné – nakonec mi to na počátku tvrdil i rozúčtovatel – mohu touto logikou svůj vodoměr de-instalovat, rozbít, nechat neověřený apod. abych doufal, že moje spotřeba přejde k tíži hlupákům, kteří si svůj vodoměr v bytě udržují ověřený a funkční.“.

Pokud Váš vodoměr deinstalujete či rozbijete, pak výše nákladu na službu se stanoví nějakým náhradním způsobem. Pro teplou vodu zákon určuje postup jednoznačně: Podle § 6 odst. 4 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že neumožní-li příjemce služeb instalaci vodoměrů na teplou vodu nebo přes opakované prokazatelné upozornění neumožní jejich odečet, nebo je neoprávněně ovlivní, činí v daném zúčtovacím období u tohoto příjemce služeb spotřební složka nákladů trojnásobek průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadajících na 1 m2 podlahové plochy zúčtovací jednotky. Pro studenou vodu to zákon bohužel takto výslovně nestanoví; aby to bylo použitelné, museli byste toto mít uvedeno ve stanovách jako smluvní pokutu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.