Vložil Justitianus, 12. Červen 2020 - 6:20

Pane Fraňku, stav ve vašem domě je přesně takový, jaký je ve většině SVJ: nepořádek, bordel, porušování zákonů, nejistota, nesmyslné stanovy, nesrozumitelná nebo nejednoznačná pravidla rozúčtování. Nejhorší však je, že většině ovcí v domě to je úplně jedno. Budete na shromáždění slyšet poznámky tohoto typu:

  • Takhle se to dělalo vždycky, jen Vy do toho rýpete.
  • O co Vám vlastně jde, člověče?
  • No bóže, pár stovek za vodu, to se přece nemusí řešit. Pojďme domů.
  • Nedělejte chytrýho, za chvíli začíná v telce fotbal. Končit!

Rada č. 1: Odstěhovat se do rodinného domu.

Rada č. 2: Změnit stanovy SVJ takto: „Náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod tvoří cena teto služby hrazena dodavateli. Náklady se rozúčtují příjemcům služby v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech ve společných prostorách domu a v jednotkách. Příjemcem služby se rozumí vlastník jednotky (vodoměry v jednotce) a SVJ (vodoměry ve společných prostorách domu). Náklad připadající na SVJ je nákladem na správu domu a rozdělí se podle spoluvlastnických podílů. SVJ je povinno osadit vodoměry na všech výtocích ve společných prostorách domu a dbát na to, aby všechny vodoměry používané k rozúčtování služby měly platné metrologické ověření podle zákona č. 505/1990 Sb..“.

Vodoměry ve společných prostorách mohou být pořízeny buď jako společné technické zařízení domu, nebo budou ve vlastnictví SVJ.

Pokud je to potřebné, ve stanovách se uvedou i pravidla rozúčtování nákladů na vodu ze společných výtoků: příjemcem služby je sice samo SVJ, ale to pak tento náklad rozúčtuje na vlastníky jednotek podle nějakého rozumného klíče. Dnes se voda ve společných prostorách (skrytě) rozúčtuje podle poměru spotřeb vody jednotlivých vlastníků jednotek. To je ovšem nesmyslný a ničím neodůvodněný postup. Nejsou-li dnes na společných výtocích použitelné vodoměry, měl by se tento náklad rozúčtovat podle spoluvlastnických podílů (je-li ta voda používána ke společnému účelu).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.