Vložil 25Malý (bez ověření), 11. Červen 2020 - 8:20

Tazatel nás seznamuje s návrhem subjektu, jež by měl být „profesionálním předsedou“. Očekává od přispěvatelů pomoc. Tedy:

Statutárním orgánem, tj. zastupujícím SVJ, může být „Výbor“ v čele s „Předsedou výboru“, nebo „Předseda SVJ“. Pod pojmem SVJ se myslí „Právnická osoba SVJ“ (název, sídlo, statutární orgán, IČ).

Za SVJ bude navenek vystupovat v prvním případě „Předseda výboru“, v druhém případě „Předseda SVJ“.

Pokud zvolíte variantu profesionálního „Předsedy výboru“, bude jeho konání korigovat výbor. Pokud to ale bude profesionální „Předseda SVJ“, pak je jeho pravomoc neomezená a zasahovat do ní může pouze nejvyšší orgán SVJ – shromáždění, které jej může pouze odvolat. Jiné páky, disciplinární a podobné prostředky, na něj nemáte.

Pokud bude profesionální „Předseda SVJ“ ochoten, můžete mu svobodné nakládání s bankovním účtem prostřednictvím internetového bankovnictví omezit například tak, že „Předseda SVJ“ učiní příkaz, ale potvrzovací SMS bude směřována na důvěryhodného člena SVJ a ten ji po kontrole neprodleně přepošle „Předsedovi SVJ“ k dokončení příkazu. Musí to stihnout do několika minut, jak to má banka nastaveno. Ale i potom může „Předseda SVJ“ kdykoliv osobně v bance dispozice (číslo mobilu) změnit ve svůj prospěch.

Každopádně, „Profesionální předseda SVJ“, ať to bude fyzická osoba, nebo právnická osoba, nemůže mít k majetku členů SVJ takový vztah jako by měl kdokoliv z nich samotných. Taky to bude dražší než odměny svým lidem. Nechci žádnému z profesionálů snižovat kredit, ale do našeho baráku bych ho nepustil.

Důvěryhodný, ochotný a obětavý výbor, účet ve vlastních rukou, přiměřená odměna, dodavatelsky účetnictví a technický dozor nad stavbou, to je možná to nejlepší, jak v dnes dům spravovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.