Vložil Justitianus, 8. Červen 2020 - 6:30

Pane Počtáři, podle osobodnů se vždy počítal a vykazoval místní poplatek z ubytovací kapacity, a dále poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt. Dnes jsou tyto poplatky nahrazeny poplatkem z pobytu podle zákona č. 565/1990 o obcích.

Je-li v obci zaveden tento poplatek, pak každý poskytovatel krátkodobého ubytování (např. Airbnb, Booking) je povinen vést evidenční knihu, kam zapisuje ubytované osoby (včetně dne zahájení pobytu a dne ukončení pobytu). Viz např. vyhláška hl. m. Prahy https://www.praha.eu/…9_sb_hl.html. A poskytovatel ubytování pak podle této evidence odvádí do pokladny obce poplatek z pobytu.

Pokud je některý byt v domě používán ode dne 1. 1. 2020 ke krátkodobému ubytování, existuje k tomu přesná evidence v osobodnech (pokud obec zavedla tento poplatek). Může se tedy stát, že počet rozhodných osob pro byt za celé zúčtovací období bude (například) 561/365 = 1.53698630137. Je samozřejmě možno počítat v osobodnech i počty osob v bytech, které se používají k „běžnému“ bydlení, nebo k dlouhodobému ubytování. Zákon to nijak neupravuje.


Opět zde narážíme na nesmyslnost a nedůslednost zákonodárce, když počty osob podle § 2 písm. g) bod 1. a 2. se určují z počtu osob „u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v bytě/jednotce po dobu delší než 2 měsíce“. Takže kdo v bytě „žije“ a část bytu při tom nabízí ke krátkodobému ubytování, nebude tyto krátkodobě ubytované osoby vůbec zahrnovat do počtu. Žádná z nich nevydrží v bytě po dva měsíce, což je jasné předem. A sčítání kratších pobytů je zákonem zavedeno jen pro případ podle § 2 písm. g) bod 3.

Takže to bude dál přesně tak, jak popsal poslanec Benda: nahlásí se „… jeden vlastník, který si tam pravidelně každých 14 dní točí sedm až dvanáct návštěvníků“.

Potvrzuje se, že zákonodárci nejsou osobami s rozumem průměrného člověka.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.