Vložil Justitianus, 4. Červen 2020 - 12:15

K pojmu „příslušenství jednotky“

Pokud jde o „popis příslušenství“, to je označení které je dnes odlišné. Ostatně v ZoVB nebylo jasné zda zákonodárce mínil „příslušenství bytu“, nebo „příslušenství věci“ podle § 121 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník. Ta dvě označení měla velmi odlišný význam.

Dnes existuje pouze „příslušenství věci“ (§ 510 zákona č. 89/20122 Sb.), ostatně jednotka podle NOZ je také věc. Co je „příslušenství věci“ u jednotky podle ZoVB? Musela by to být nějaká samostatná věc, která má spojitost s jednotkou, a není společná – je ve vlastnictví vlastníka jednotky. Asi klíče od domovních dveří??? Nebo vodoměr (pokud vodoměry nejsou v prohlášení uvedeny jako společné technické zařízení domu). Radiátory, ventily a termostatické hlavice, pokud nic z toho není společné.

Podlahová plocha jednotky

V popisu jednotky nemusely nikdy být uvedeny plochy jednotlivých místností! V ZoVB nebylo nic takového obsaženo, to jste měli v prohlášení vlastníka jen z pilnosti. V prohlášení podle ZoVB i podle NOZ musí být uvedena podlahová plocha jednotky – to je jediné číslo. (Pozor ovšem na definice: podlahová plocha se zjišťuje jiným způsobem u „starých“ jednotek a u „nových“.) Výčet místností zpravidla u jednotky byl uveden i s popisem jejich určení (chodba, koupelna, kuchyň …). Zkuste se zeptat na katastrálním úřadu co se stane když vynecháte počet místností a popisy jejich určení. Myslím, že se nestane nic.

O „vybavení jednotky“ jsem Vám už psal: Nevím co to je, a ani v ZoVB to nebylo nijak definováno. Do toho nikomu nic není jaké vybavení má vlastník ve svém bytě. Přece mu nebudete zjišťovat počet televizorů, botníků, křesel, nočních stolků, zda má či nemá pračku, sporák, vanu či sprchový kout … To je jeho věc; do prohlášení nic z toho nepatří.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.