Vložil Justitianus, 4. Červen 2020 - 5:40

Pan Anon zde popisuje odlišné řešení, na které se tazatel neptal. Šlo by z hlediska práva o zcela jiný případ než ten, který je popsán v úvodním dotazu.

Pořízení nemovitého majetku (pozemku) do spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek je samozřejmě možné, a je to z právního hlediska to nejčistší řešení; ovšem v tom případě bude potřebné změnit obsah prohlášení, a to s písemným souhlasem (dohodou) všech vlastníků jednotek. Dosáhnout 100% souhlas ovšem může být neprůchodné …

Možná proto se tazatel ptal na pořízení pozemku do majetku SVJ. K pořízení majetku právnickou osobou SVJ totiž zpravidla postačuje souhlas nadpoloviční většiny, udělený shromážděním. To platí pokud nemají ve stanovách uvedeno vyšší hlasovací kvorum.


Pan Anon se zbytečně ptá na stanovy a na „pravidla pro přispívání na náklady spojené se správou nemovitého majetku ve vlastnictví SVJ“.
Jakými podíly se přispívá na správu domu je od počátku uvedeno v prohlášení. Nikoliv ve stanovách.

Je to výslovně zdůrazněno i v novele NOZ, účinné od 1. 7. 2020 (změna znění § 1180 odst. 1).

Je přece zřejmé, že SVJ si pozemek pořizuje pouze pro správu domu. Jiný účel nepřichází v úvahu. Proto je logické a souladné s pravidly vedení účetnictví, že veškeré související výdaje (např. zimní úklid, náklady na povinné seče porostů, na oplocení, na závoru u vjezdu na parkoviště, atd.) bude SVJ čerpat jako náklad na správu domu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.