Vložil Justitianus, 2. Červen 2020 - 21:43

Pane Petře, možná by Vás mohla zajímat novela občanského zákoníku, která nabude účinnosti od 1. 7. 2020. Zákonodárce totiž podstatně usnadňuje celý proces nuceného prodeje: nebude už nutné dvojí soudní rozhodnutí, postačí udělit vlastníkovi jednotky písemnou výstrahu – a pak už může rovnou následovat soudní nařízení nuceného prodeje.

Zajímavé je, že již nebude možné, aby návrh podal jednotlivý vlastník jednotky, jak je tomu podle dosavadní právní úpravy. Oprávněno k podání návrhu bude pouze SVJ. Cituji zde novelizované znění zákona č. 89/2012 Sb.:

§ 1184 (znění účinné od 1. 7. 2020)

(1) Na návrh osoby odpovědné za správu domu může soud nařídit prodej jednotky toho vlastníka, který i přes písemnou výstrahu osoby odpovědné za správu domu porušuje své povinnosti způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek.

(2) Ve výstraze podle odstavce 1 se uvede důvod jejího udělení, upozornění na možnost podání návrhu na nařízení prodeje jednotky a výzva, aby se vlastník porušování povinností zdržel, popřípadě aby následky porušování povinností odstranil; k tomu se vlastníkovi vždy poskytne přiměřená lhůta, nejméně však 30 dnů.

(3) S podáním návrhu podle odstavce 1 musí vyslovit souhlas většina všech vlastníků jednotek; při určení většiny potřebné pro vyslovení souhlasu se nepřihlíží k hlasu vlastníka podle odstavce 1.

Ve vašem SVJ už máte první žalobu úspěšně za sebou, mohli byste se nyní druhou žalobou domáhat prodeje jednotky. Ovšem pozor – pouze do 30. června! Pokud to nestihnete, pak už se bude postupovat podle novelizovaného § 1184.

Znovu upozorňuji na nutnost tvrdit a prokazovat soudu, že vlastník porušuje povinnosti způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek. K tomu musíte soudu navrhnout potřebné důkazy. První soud byl o běžném sousedském obtěžování (žaloba zdržovací), a tam byl zásah do vlastnického práva celkem mírný. Při nuceném prodeji jednotky však jde o totální vyvlastňovací zásah veřejné moci do vlastnického práva. Netuším jak to soud posoudí. Netuším zda skutečnosti, které postačovaly k úspěchu „sousedské“ žaloby, budou dostačující pro vyvlastňovací žalobu.

Pokud pátráte po právníkovi, který má zkušenosti s uplatněním § 1184 až do úspěšného konce, nejspíše jej nenajdete. Žaloba podle § 1184 byla a stále je naprostou raritou. Advokáti se do toho buď nebudou chtít vůbec pustit, nebo jsou to střelci, kteří si řeknou o neúměrně vysokou odměnu a zkusí to metodou pokus-omyl.

Dejte pak vědět jak to dopadlo.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.