Vložil tomas 22, 1. Červen 2020 - 8:34

v roce 2010 nám ty vodoměry zachytily spotřebu cca 135m3 a zaplatili jsme za ohřev TUV 10.000 Kč v roce 2011 nám zase zachytily spotřebu cca 135m3 a zaplatili jsme 15922 Kč v roce 2012 nám zase zachytily spotřebu cca 135m3 a zaplatit jsme měli 20000 Kč vše ve spotřební složce

cena tepla pro ohřev vody za 1GJ byla v roce 2010 492Kč/GJ, v roce 2011 488Kč/GJ, v roce 2012 529 Kč/1GJ tedy navýšila se o 7%. My jsme přitom za ohřev stejného množství vody měli zaplatit 2× tolik (tedy nárůst o 100%)

jak se to mohlo stát, když nám 18let staré vodoměry měřily stále stejnou spotřebu?

vysvětlím na tom vašem příkladu s chatkami.

5 chatařů se dohodne a na jeden hlavní vodoměr připojí 5 svých podružných vodoměrů. Zda je podružný vodoměr stanoveným měřidlem nevím, ale pokud se všichni DOHODNOU, že je nebudou měnit, myslím, že to je přípustné

po dvaceti letech používání takových podružných vodoměrů a na tom se jistě shodneme, nejsou už ty přestárlé vodoměry měřit správně. hlavní vodoměr samozřejmě vodárny mění každých 5let dle zákona.

po dvaceti letech vypadá tedy situace následně, 3 z 5ti vodoměrů už "měří s odchylkou cca 30% a tedy nezachytí 30% vody, která jimi proteče. Protože se účet musí zaplatit stoupne tedy cena za kubík vody naměřené o 18%.

4. chatař rád zalévá zahrádku, ale cena za vodu se mu zdá vysoká a tak pořídí silný magnet (staré vodoměry s nimi lze ovlivnit) a jeho vodoměr tak začne měřit 1/2 spotřeby. Cena za kubík na koncových vodoměrech tak rázem stoupne o celkem 30%.

Dokud jezdíte na chatu na víkend, nejspíš si toho ani nevšimnete, ale když se v chatě rozhodnete celoročně bydlet zjistíte, že ačkoli cena za vodu na vstupu je 100Kč/kubík vy platíte 130Kč/kubík a to už je značný rozdíl, že?

tak se sejdete s ostatními a oni rozhodnou hlasováním, že se vodoměr nebudou měnit, proč taky že? Oni mají přeci malé účty za vodu.

Tak přesně toto nyní legalizoval tento spor. Nikoli dohodou od které můžete ustoupit. Ti kdo mají prospěch z nezákonného stavu vám mohou nařídit hlasováním v tom dál pokračovat.

jste na to připraven?

nejhorší na tom je, že většina lidí (stejně jako vy) netuší jak to funguje a tak tedy bude platit dál a nadávat na vodárny (teplárny), že zdražují… Je to neřešitelná situace kdy povinně sponzorujte své sousedy, dokud jim to bude vyhovovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.