Vložil Justitianus, 3. Červen 2020 - 13:57

Pane tomas 22, opět jste se zmýlil. Neznám obsah nájemní smlouvy – a ani jej nepotřebuji znát. Postačuje mi vědět co o nájemní smlouvě praví zákon. Vy ovšem zákon neznáte, proto vůbec netušíte proč jsem tazateli (podnájemci) poradil to, co jsem mu poradil.

Vysvětlím podrobněji, i když nepředpokládám, že to plně pochopíte.

  1. Podle § 2257 platí, že nájemce bytu provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu. Z toho plyne, že nájemce nehradí revizi spalinových cest, protože se nejedná ani o běžnou údržbu bytu, ani o drobnou opravu.
  2. Podle § 2235 NOZ platí, že v nájemní smlouvě o nájmu bytu se nepřihlíží k ujednáním zkracujícím nájemcova práva podle ustanovení tohoto pododdílu. Z toho plyne, že jakékoliv ujednání v nájemní smlouvě, které by na nájemce přenášelo náklady za revizi spalinových cest, je nulitní (absolutně neplatné od samého počátku).
  3. Osoba může na jiného přenést pouze ta práva a povinnosti, které má sama. Nájemci nemohla z nájemní smlouvy vzniknout povinnost hradit náklad na revizi spalinové cesty, proto ani nemohl přenést tuto (na něj se nevztahující) povinnost na svého podnájemce.
  4. Pokud snad někdo neví co spadá pod pojem „běžná údržba bytu a drobné opravy související s užíváním bytu“ podle § 2257 NOZ, je to definováno nařízením vlády č. 308/2015 Sb.. Náklad na revizi spalinových cest sem samozřejmě nepatří.

Z těchto důvodů nepotřebuji znát obsah konkrétní nájemní smlouvy, abych dokázal podnájemci poradit.

Závěr pro ostatní čtenáře: pan tomas 22 se tedy mýlí, což je u něj obvyklý stav.

Justitianus

Pro úplnost připomínám, že povinnost uhradit revizi spalinové cesty by mohla podnájemci vzniknout podle obecných ustanovení NOZ o náhradě škody (§ 2909 – § 2950). (To jsem zde už také jednou zmínil: jestliže snad podnájemce způsobil komínový požár, byl by povinen uhradit náklad na následnou nutnou revizi spalinové cesty.) Ani tento případ se nijak netýká nájemní či podnájemní smlouvy, proto nepotřebuji znát její obsah. Pouze pan tomas 22 se nesprávně domnívá, že ustanovení o náhradě škody by bylo v nájemní smlouvě. Není tomu tak; jde o obecné ustanovení, které plyne přímo z občanského zákoníku a v žádné smlouvě nemusí být uvedeno.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.