Vložil Justitianus, 12. Květen 2020 - 16:23

Paní Jano, nerozumím čeho chcete dosáhnout. Vezmu to postupně:

(1) Chcete, aby nájemné bylo hrazeno na účet SVJ. Ale tak tomu přece je od počátku. Nájemce zasílá platby na účet SVJ. Čeho tedy chcete dosáhnout?

(2) Chcete, aby příjem z pronájmu byl příjmem spoluvlastníků pronajímané jednotky. Ale tak tomu přece je od počátku. Píšete, že každý spoluvlastník jednotky dostává každoročně od příjemce plateb (SVJ) potvrzení o výši svého příjmu z pronájmu. Čeho tedy chcete dosáhnout?

Napsala jste ovšem, že SVJ bylo při sjednání nájemní smlouvy zastoupeno vlastníky pronajímané jednotky. Takže na nájemní smlouvě jsou jejich podpisy. Jestliže vlastníci jednotky právně jednali jako zástupci SVJ, pak ze smlouvy je zavázán přímo zastoupený – právnická osoba SVJ. Společenství tedy má příjmy z pronájmu a má samozřejmě povinnost je kaaždoročně uvést v daňovém přiznání a uhradit daň. (Pokud to ovšem není úplně jinak, než jste nám napsala v úvodním dotazu.)

Podle (zrušeného) zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů mělo SVJ ze zákona možnost pronajímat jednotku ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek. Možná je stav ve vašem domě pozůstatkem z té doby. Ovšem pokud SVJ pronajímá (cizí) jednotku svým jménem, je povinno podat daňové přiznání na příjem z pronájmu, jak už jsem uvedl. Je tedy vyloučeno, aby příjmy z pronájmu danili vlastníci jednotek jednotlivě. Možná je to tedy nějak jinak – nebo SVJ i vlastníci jednotek porušují zákon o daních z příjmů.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.