SVJ jako pronajimatel nebytové jednotky

Vložil Jana (bez ověření), 12. Květen 2020 - 12:14 ::

Při vzniku SVJ převodem z BD byl nebytový prostor v domě převeden do podílového vlastnictví všech vlastníků bytových jednotek v témže domě. Tato samostatná nebytová jednotka (NJ) je pronajímána třetí osobě. Se souhlasem (spolu)vlastníků všech jednotek v domě je jako pronajimatel uvedeno SVJ v zastoupení spoluvlastníků NJ , nájemné je placeno na účet SVJ jako záloha na služby a na správu za NJ. SVJ dává spoluvlastníkům potvrzení pro FÚ o výši příjmů a výdajů z pronájmu pro přiznání k dani z příjmu fyz. osob a provádí vyúčtování a vypořádání záloh (mírný přeplatek).

Můj dotaz : Protože se zřejmě nejedná o zcela čisté řešení (asi by SVJ nemělo být pronajimatel ? ), má někdo zkušenost/nápad, jak jinak zajistit, aby nájemné z pronájmu NJ mohlo být placeno přímo na účet SVJ a bylo příjmem spoluvlastníků NJ ? Zdůrazňuji, že se nejedná o pronájem společné části domu. Předem děkuji za názory.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.