Vložil JaVa, 12. Květen 2020 - 8:21

Pokud jsou v původní stavební dokumentaci stupačky za mobilní zástěnou a vlastník jednotky ji odstranil a zazdil,pak jdou veškeré náklady na umožnění přístupu ke společným částem za ním a žádná náhrada mu nepřísluší!

např. jako v tomto případě.

Rekonstrukce bytového jádra – 1 Vložil PeDuPles (bez ověření), 15. Červen 2010 – 12:13 Ve většině případů jsou stoupačky a odpadní potrubí v Prohlášení vlastníka uvedeny jako společné části budovy. Pro jejich odsouhlasené opravy a údržbu tedy existuje nutnost jejich zpřístupnění vstupem do jednotky (§13 odstavec 4 ZoVB). Společné části domu jsou v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek (§ 8 ZoVB). Vlastník jednotky nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek (§13 odstavec 3).

Vlastník jednotky tedy nesmí provádět takové úpravy, kterými tyto společné části budovy, které jsou ve vlastnictví všech, trvale znepřístupní a ohrozí tak výkon vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek znemožněním jejich oprav a údržby. Navíc v původním provedení umakartového jádra měla odnímatelná stěna přesně tento důvod.

Ve vašem konkrétním případě, pokud dodavatel bude schopen uvedeným revizním otvorem rekonstrukci stoupaček provést, by bylo dobré zvolit kompromisní řešení, tj. například nabídnout uhrazení případných vícenákladů, které by SVJ zhoršeným přístupem ke stoupačkám ve vaší jednotce vznikly.

Dovolím si uvést takovou perličku – v domě mého známého si jakýsi expert nechal zazdít stoupačky celé s okýnkem asi 20×20 cm na odečty vodoměrů. Při rekonstrukci stoupaček mu celou zeď zbourali, nafakturovali mu vícepráce (bourání) a po výměně stoupaček mu nechali díru přes celou stěnu. Dotyčný absolvoval (a zaplatil) konzultace u pěti právníků, nakonec do jeho kauzy ale všichni odmítli jít. Celá ta sranda (bourání + právníci + nová stěna) ho stála asi 30000 Kč. Inu nemyslíš – zaplatíš :-)

Konec citace

Přeji hezký den.JaVa

P.S.Mohla by jste prosím,napsat odkaz na toho „právníka=spe­cialistu na SVJ“abychom se mohli jeho „službám“ v budoucnu obloukem vyhnout.Děkuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.