Vložil Justitianus, 5. Květen 2020 - 8:49

V první řadě je třeba ujasnit si pojmy, abyste věděl na co se vlastně ptáte.

  1. LISTINA je dokument graficky zaznamenaný na nějakém listu (na papíru, na folii, na palmovém listu, na pergamenu, na papyru, na hedvábí, na bůvolí kůži, atd.
  2. DOKUMENT je každá písemná, obrazová, zvuková nebo jiná zaznamenaná informace, ať již v podobě analogové či digitální, která byla vytvořena původcem nebo byla původci doručena (definice viz § 2 písm. e) zákona č. 499/2004 Sb.). Pro naše účely platí původce==SVJ.
  3. DOKLAD je dokument, kterým se dokládá právní skutečnost (vznik, trvání či zánik práv a povinností, sjednání smlouvy, odstoupení od smlouvy, existence či neexistence nároku, závazku či pohledávky, právní postavení osoby, atd).

Wikislovník definuje doklad (nesprávně) jako „papír s textem obsahujícím informace, zejména úřední povahy“. Z definice v zákoně č. 499/2004 Sb. však plyne, že se vůbec nemusí jednat o papír, ani o text. Uvádím to jen proto, abych ukázal, že mezi těmito pojmy panuje zmatek a mnozí je nerozlišují.


Vy se ptáte na „listiny“. Odpověď je jednoduchá. Žádný celostátně platný právní předpis nestanoví, že by člen SVJ měl právo nahlížet do všech listin, které SVJ má ve své dispozici.

Právo vlastníka jednotky na nahlížení je definováno jinak. Viz § 1179 NOZ: „Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.“.

Jak vidíte, ve větě druhé nejsou výslovně zmíněny žádné „listiny“ ani „dokumenty“. Výčet je taxativní. To znamená, že podle věty druhé vlastník jednotky nemá neomezené právo nahlížet ani do listin, ani do dokumentů SVJ.

Zajímavější je věta první, která dává vlatníkovi obecné, neomezené právo „seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje“. Jakým způsobem se má seznámit – to bude záležet na okolnostech. Pokud neexistuje sjednaná smlouva, účetní kniha, ani doklad, pak vlastník může k naplnění svého práva požadovat i nahlížení do dalších dokumentů SVJ. (Pokud ovšem takový dokument existuje, a pokud nahlížením do něj lze splnit zákonný účel – to jest seznámit se s hospodařením a s vedením správy domu.)

Některé dokumenty může SVJ vlastníkovi rovnou odepřít, jestliže k věci existuje sjednaná smlouva, účetní kniha nebo doklad podle § 1179 věty druhé. Může také odepřít dokumenty, které nemají žádnou informační hodnotu podle věty první.

Příklady:

(1) SVJ je povinno poskytnout k nahlédnutí sjednanou smlouvu o zateplení domu, doklad o převzetí díla, reklamační protokol, doklad o opravě vad díla, smlouvu o bankovním úvěru pro financování zateplení, účetní knihy se záznamy vztahujícími se k této akci. SVJ však není povinno zpřístupnit vlastníkovi jednotky předběžné kalkulace variant zateplení, nabídky oslovených firem, ani záznamy o předběžném jednání s nimi. Pokud je vlastník zvědavý na tyto podružné informace, měl si to vymínit při hlasování o zateplení.

(2) Vlastník jednotky požaduje nahlížení do anonymních dopisů, které SVJ obdrželo v souvislosti se zateplením. Anonym uváděl, že členové výboru dostali od zhotovitele „všimné“, že výběr firmy byl ovlivněný, že práce byly předražené. SVJ může odmítnout nahlížení s tvrzením, že dokumenty nemají vztah ani k hospodaření SVJ, ani ke správě domu a nejedná se ani o smlouvu, účetní knihu ani o doklad podle § 1179. 


Seznam „všech listin“ Vám tedy neposkytnu. Jak jsem vysvětlil, na Váš dotaz nelze odpovědět konkrétně nějakým uzavřeným seznamem „všech listin“. Pokud máte problém, popište ho a já se pokusím Vám k tomu něco napsat.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.