Vložil Justitianus, 5. Duben 2021 - 15:45

Radegaste, neexistuje žádný celostátně účinný právní předpis, který by ukládal uživatelům bytů provádět pravidelné revize a kontroly plynových spotřebičů.

Samozřejmě že když nemáte zákonnou povinnost si ty papíry obstarat, nemáte ani povinnost je nikomu předkládat. Jedině kdyby taková neobvyklá povinnost byla uvedena v prohlášení, nebo ve stanovách Vašeho SVJ.

Máte obecnou povinnost udržovat plynové spotřebiče v bytě a používat je v souladu s instrukcemi výrobce. Takže si přečtěte návody k použití. Nejspíš tam najdete jak často je nutné plynový spotřebič kontrolovat, čistit a seřizovat. (Taky tam najdete zda to můžete provádět sám, nebo k této činnosti má oprávnění jen vyškolená osoba.) Neexistuje však žádný státní orgán, který by měl kontrolovat a vymáhat dodržování návodu k použití u plynového spotřebiče u vlastníka v jeho bytě.

Pokud ovšem Váš spotřebič selže a to způsobí škodu, bude se pak pojišťovna, policejní vyšetřovatel a možná i soud zajímat o to zda jste při provozu plynového spotřebiče dodržoval pokyny a instrukce výrobce. Tedy – pokud to přežijete.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.