Vložil Justitianus, 3. Červenec 2020 - 17:21
  • Ptáte se: „Platit by tedy neměli revize plynových zařízení. Na toto odkaz do zákona není?“

Takže zopakuji znovu, už potřetí: Revize společných částí OPZ hradí všichni podle spoluvlastnických podílů (předpokládám, že jde o společné technické zařízení domu ve vlastnictví všech vlastníků jednotek).

Část OPZ ve výlučném vlastnictví vlastníka jednotky nepodléhá zákonným kontrolám ani revizím. Proto vlastník nemusí nic z toho ani objednávat, ani hradit. A už vůbec nemusí hradit kontroly a revize ostatním vlastníkům jednotek. Toto vůbec není v pravomoci SVJ, něco takového vymáhat.

Pokud ovšem vpustíte kontrolora či revizora dobrovolně do bytu a necháte jej provést revizi Vaší části OPZ, pak jste tím dal konkludentně souhlas s tím, aby tu revizi provedl – a jste samozřejmě povinen za to zaplatit (samozřejmě pouze částku připadající na Váš byt). Že jste si nic takového předem neobjednal je bezvýznamné.

Pokud se ptáte na odkaz do zákona, postačí zjistit v prohlášení vlastníka které části OPZ jsou společné všem a které jsou ve vlastnictví vlastníků bytů. Na jednotku se nevztahuje ani pravomoc SVJ, ani o ní nemůže rozhodovat shromáždění. Viz § 1175 a § 1189 zákona č. 89/2012 Sb..

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.