Vložil Justitianus, 1. Květen 2020 - 6:10

Ptáte se zda je na to opora někde v zákoně.
Odpověď je jednoduchá: JE a NENÍ.
Ptáte se totiž na tři různé věci.

(1) Čistění a kontrola spalinových cest je povinná, viz vyhláška č. 34/2016 Sb.. Jsou-li spalinové cesty společnou čátí domu, náklad na jejich čistění a kontrolu se rozúčtuje mezi vlastníky jednotek jako služba, kterou poskytuje SVJ. Pravidla rozúčtování máte jistě stanovena. V pravidlech zjistíte, zda se na čistění společných spalinových cest podílí i vlastník jednotky, který společný komín nepoužívá (zaslepeno).

(2) Kontrola spalinových cest uvnitř bytu (od spotřebiče po zaústění do společného komínu) nepatří do služby „čistění spalinových cest“ podle zákona č. 67/2013 Sb., protože se nejedná o společné části domu ani společná technická zařízení domu. Vlastník nepoužívající komín (zaslepeno) určitě neplatí nikomu nic. Není možné mu proti jeho vůli cokoliv naúčtovat.

(3a) V domě je společné odběrné plynové zařízení, což je domovní rozvod počínaje hlavním (domovním) uzávěrem plynu. Podle § 62 zákona č. 458/2000 Sb. je vlastník povinen udržovat toto zařízení – a s tím souvisí i povinné kontroly (1× ročně) a provozní revize (1× za 3 roky). Je bezvýznamné zda vlastník jednotky má či nemá v bytě nějaký plynový spotřebič. Je dokonce bezvýznamné zda má odebraný plynoměr (neodebírá přes společné odběrné zařízení žádný plyn). Podílí se v každém případě na úhradě kontrol a provozních revizí, protože jde o náklad na společné technické zařízení domu.

(3b) Pro jistotu uvádím, že povinné kontroly a provozní revize se nevztahují na zařízení, která jsou „v osobním užívání uživatelů bytů a místností nesloužících k bydlení“. Viz Vyhláška č. 85/1978 Sb., § 1 odst. 3. V prohlášení vlastníka zjistíte kde končí společné odběrné plynové zařízení a kde začíná ta část OPZ, která je ve vlastnictví vlastníka bytu. O této části není SVJ oprávněno rozhodovat. Záleží pouze na vlastníkovi jednotky, zda si u někoho objedná kontrolu či provozní revizi své části OPZ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.