Vložil Kyril (bez ověření), 28. Duben 2020 - 11:48

Zamýšlíte se nad charakterem služeb1, zejména nad otázkami, kdo je konzumentem služby1 a zda je poskytována průběžně nebo jednorázově a z toho se snažíte dovodit, zda služba1 je současně i službou2. Zákonodárce ovšem žádné takovéto rozlišovací kritérium nestanovil ani se nedá dovodit.

Zákonodárce ve shodě se zavedenou praxí některé služby1 označil jako služby2 a stanovil pro ně pravidla. Nic s tím nenaděláme (leda že byste byl zákonodárcem). Jazykově to nicméně dobrý nápad nebyl. Podobně u nájemního bydlení se hradí nájemné a služby2, přičemž samotné poskytování nájmu je službou1.

Vzniká zmatek, čehož dokladem je i to, že i na tomto portálu se můžeme dočíst, že správa je podřazena pod služby1, což plyne z klasifikace ekonomických činností, ale také, že služby2 jsou podřazeny pod správu, což lze dovodit z nejednoznačné formulace občanského zákoníku.

Jazykový problém totiž není pouze s termínem služby, ale i s termínem správa. Zákonodárce pojem správa totiž jednou používá pro veškerou činnost správce (zahrnující i služby2), a jindy pouze pro činnost správce nezahrnující služby2.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.