Vložil Justitianus, 24. Duben 2020 - 6:52

Já to vidím tak, že předseda senátu Štěpán Výborný může být odpůrcem vládní koalice, proto se snaží vládě okopávat kotníky. S právem to nemá nic společného.

Vezměme si například soudcovu nesmyslnou větu „Soud musí odmítnout, aby takovouto pravomocí disponovalo pouze jedno ministerstvo,“ uvedl [Štěpán Výborný].

Pokud je soudce Výborný seznámen s českým právním řádem, pak ví, že soustavu orgánů ochrany veřejného zdraví (§ 78 zákona č. 258/2000 Sb.) tvoří tyto správní úřady:
  1. Ministerstvo zdravotnictví,
  2. krajské hygienické stanice,
  3. Ministerstvo obrany,
  4. Ministerstvo vnitra.

Je to tedy Ministerstvo zdravotnictví, které má zákonem svěřenu pravomoc vydat opatření v případě celostátní epidemie. To by soudce Výborný měl vědět. Pravomoc Ministerstva je dána ustanovením § 69 odst. 2 zákona jednoznačně:

§ 69
(2) Mimořádná opatření podle odstavce 1 nařídí v nezbytně nutném rozsahu a rozhodne o jejich ukončení příslušný orgán ochrany veřejného zdraví. Pokud je to nezbytné k realizaci opatření na ochranu veřejného zdraví, vyžádá si poskytovatel zdravotních služeb nebo orgán ochrany veřejného zdraví součinnost Policie České republiky. Místní příslušnost orgánu ochrany veřejného zdraví se řídí místem výskytu infekčního onemocnění. Odvolání proti rozhodnutí příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nemá odkladný účinek. Osoby jsou povinny se mimořádnému opatření podřídit.

Z uvedeného plyne, že při výskytu infekčního onemocnění na celém území ČR je příslušným orgánem právě Ministerstvo zdravotnictví. I když se to soudci nelíbí.

A pokud jde o rozsah nařízených opatření, jsou vyjmenována v § 69 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb.. Nebudu to zde citovat, ale sami se můžete přesvědčit, že Ministerstvo zdravotnictví nepřekročilo pravomoci, které mu svěřuje zákon.

Takže soudce Výborný se zviditelnil, opozice jásá. A právo zase dostalo na frak.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.