Vložil Justitianus, 25. Duben 2020 - 5:05

Pro jistotu zde podrobně rozvedu poslední tučně vytištěnou větu z úvodního příspěvku.


• Ke službě vytápění:

Podle § 2 písm. b) vyhlášky č. 269/2015 Sb. platí tato definice „vytápění“:

[V]ytápěním [je] ústřední vytápění pomocí otopné soustavy ovlivňující zúčtovací jednotku, kterou prochází, napojené na společný zdroj tepla; vytápěním není (…) vytápění prostřednictvím uzavřených okruhů, do nichž se dodává a měří teplo na základě smlouvy dodavatele přímo s příjemcem služeb.

Z uvedeného plyne, že vytápěním pro účely vyhlášky není vytápění bytů pomocí vlastních uzavřených okruhů, do kterých je dodáváno a měřeno teplo přes bytové kalorimetry. SVJ tedy neposkytuje do bytů službu „vytápění“. SVJ nakupuje tepelnou energii (nebo ji vyrábí v domovní kotelně) a poskytuje příjemcům (jednotlivým vlastníkům jednotek) službu „dodávka tepla“ podle § 3 zákona č. 67/2013 Sb.. Tuto službu je SVJ povinno rozúčtovat způsobem, který má být uveden/upřesněn v prohlášení nebo ve stanovách SVJ.


• Ke službě centralizované poskytování teplé vody:

Termín je použit v § 3 zákona č. 67/2013 Sb.. Vyhláška tuto službu označuje „společná příprava teplé vody“. Podle § 2 písm. c) vyhlášky č. 269/2015 Sb. platí tato definice:

[S]polečnou přípravou teplé vody pro dům [je] ohřev a poskytování CENTRÁLNĚ připravované teplé vody příjemcům služeb.

Z uvedeného plyne, že v domě s bytovými výměníky SVJ tuto službu neposkytuje. Je to technicky nemožné, neexistuje žádný centrální rozvod teplé vody. Vlastníci jednotek si připravují teplou vodu individuálně sami. SVJ poskytuje příjemcům (jednotlivým vlastníkům jednotek) službu „dodávka vody a odvádění odpadních vod“ a dále službu „dodávka tepla“ podle § 3 zákona č. 67/2013 Sb. Tyto služby je SVJ povinno rozúčtovat způsobem, který má být uveden/upřesněn v prohlášení nebo ve stanovách SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.