Vložil TN. (bez ověření), 3. Duben 2020 - 9:15

S SVJ to opravdu nemá nic společného, nic takového jsem přece ani netvrdil a nemůžete mě snad podezírat, že bych si něco takového myslel. Na Javu jsem raději už nereagoval, protože on si vždycky přečte z příspěvku první větu a na jejím základě reaguje.

Upozorňuji pouze na riziko. Zatímco vlastník v případě snížení (ztráty) příjmů může požádat o příspěvek (doplatek) na bydlení, pronajímatel nemůže podle současných pravidel. Má to samozřejmě logiku, může zbytný byt prodat. Byt ale neprodáte za měsíc, byt se prodává třeba i půl roku. Navíc takový pronajímatel bude mít na bytě zástavu banky a první, kdo mu sebere byt při neplacení úvěru bude banka. Pokud tedy nájemce bude pronajímateli dlouhodobě dlužit a on v ochranné době (do 31.5.2021) mu nebude moct dát výpověď a ani vyklidit byt (soudy z moci úřední nesmí k těmto návrhům přihlížet).

POKUD má některé SVJ tu smůlu, že v daném domě mají třeba třetinu či polovinu bytů pronajímánu, může to spustit lavinový efekt. Představte si, že v průběhu několika měsíců přestane platit třetina vašich vlastníků. Co uděláte? Budete říkat, že vás nezajímají, protože to „s SVJ nemá nic společného“?

Navíc teda se moc neradujte, že když vaši pronajímatelé půjdou do exekuce, že se jich zbavíte. Ty byty může taky skoupit v exekuční dražbě někdo horší, predátor, investiční skupina. Sám dostávám několikrát do roka dopisy s nabídkou, že moje „portfolio bytů“ odkoupí. Vyrostlo tady za léta dost investorů, kteří leží na balíku peněz. Protože repo sazba ČNB půjde k nule, inflace půjde nahoru, budou hledat jiné investiční příležitosti. Ceny bytů dočasně poklesnou, v dražbě obvykle jdou koupit ještě levněji, než na trhu. Taky se vám do domu může dostat někdo, kdo bude pro vás ještě nepřijatelnější, protože se s váma prostě nebude o ničem bavit a maximálně na vaše SVJ pošle právníky. Vím o jednom maníkovi, který žije z pokut 50 Kč. Koupil před lety v několika SVJ byty, neplatí příspěvky na správu, SVJ vyzývá k nahlížení do podkladů vyúčtování, vyúčtování reklamuje, čeká rok a pak podá žaloby. První žaloby podal ještě v době, kdy pokuta činila 100 Kč…

Lze předpokládat, že kvůli ekonomické krizi, kterou koronavirus spustí, se do finančních problémů v příštích 1–2 letech dostane i řada vlastníků, kteří nepronajímají (snížení mzdy, ztráta zaměstnání, ztráta zakázek u OSVČ). Taky už něco pamatuju, v srpnu 2008 padla Lehman Brothers, v ČR se nic nedělo, najednou cca v lednu 2009 jako rána z nebe jsem přestal od klientů dostávat zakázky, přisuzoval jsem to ospalému lednu, ale zakázky nepřišly ani v únoru, situace trvala až do podzimu, pak jsem se přeorientoval na jiný byznys. Byl jsem na tom tehdy tak blbě, že jsem přestal platit SP a ZP. Už jsem poučen, byznys mám diverzifikován a osobně velké problémy neočekávám, ale kdo je zaměřen jen na jeden druh příjmu, může krizi pocítit v plné parádě.

V ČR jsou SVJ, která jsou v insolvenci, existují SVJ, kterým banky zesplatnily úvěry. Moc se o tom nemluví, ale o několika případech vím, sleduji je. Vlastníci v těch domech problémy zjistili až v momentě, kdy banka zesplatnila SVJ úvěr a vyzvala každého vlastníka k úhradě jeho podílu na dluhu do 30 dnů…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.