Vložil TN. (bez ověření), 2. Duben 2020 - 17:07

Řady SVJ se může dotknout zákon, který zakazuje vypovídat nájemní smlouvy a vystěhovávat neplatiče pronajímatelům https://apps.odok.cz/veklep-detail…

Obávám se, že řada nájemníků si opatření vyloží tak, že nemusí plati nejen nájemné, ale ani zálohy na služby. Takový pronajímatel typicky hradí platby SVJ (příspěvky vlastníka, zálohy na služby), pokud nepřepsal elektřinu a plyn, pak i tyto platby dodavatelům. Koupil-li byt na úvěr, splácí úvěr. Pronajímatel se může dostat do platební neschopnosti, přičemž podle novely insolvenčního zákona se odkládá možnost podat na něj (resp. dlužník sám na sebe) insolvenční návrh.

Pronajímatelé, kteří koupili byt na úvěr, sice mohou požádat o odložení splátek, ale pouze splátek jistiny. Úroky musí bance nadále splácet https://apps.odok.cz/veklep-detail…

Mění se také exekuční řád, https://apps.odok.cz/veklep-detail… kdy exekutoři budou povinni z moci úřední zastavovat bezvýsledné exekuce, ledaže věřitel (tedy např. SVJ) složí zálohu na náklady.

První opatření na ochranu nájemníků se SVJ dotknou jen dočasně, pokud majitel bytu není předlužený, SVJ se vždy uspokojí při exekuční dražbě alespoň 10 %.

Druhé opatření na ochranu dlužníků se dotkne SVJ dlouhodoběji, protože exekuce na drobné částky budou exekutoři zastavovat, jelikož podle nových pravidel nelze u drobných dluhů zpeněžovat obydlí dlužníka.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.