Vložil Justitianus, 3. Duben 2020 - 21:55

Pane Miroslave, děkuji za Váš komentář. Je ovšem zjevné, že se neorientujete v občanském zákoníku.

Než to začnu vysvětlovat, podotýkám, že jsem Vám nepsal nic o budoucí podobě NOZ. Vše co jsem napsal vychází z aktuálního platného a účinného znění zákona č. 89/2012 Sb. To jest ze znění, které nabylo účinnosti dne 1. 12. 2018 a bude nahrazeno novelizovaným zněním teprve dne 1. 1. 2022.

Dnes je stav takový, že znění § 1180 je nepochybně dispozitivní. Je tedy možné se odchýlit od znění zákona – a nemusí to být pouze změnou Prohlášení, jak nesprávně tvrdíte. Názor, že celý § 1180 je dispozitivní, zastávají i soudy a publikující právníci, čtěte namátkou zde:

  • http://www.por­talsvj.cz/dis­kuse/1180-noz-je-dispozitivni
  • http://www.por­talsvj.cz/dis­kuse/1180–2-je-dispozitivni-i-podle-soudu
  • https://www.ma­gazinvybor.cz/ra­dy/pravni-poradna/jak-chapat-1180-a-vyuctovani-na-jednotku-dle-prohlaseni-vlastnika/

A k odchýlení není nutná změna Prohlášení, jak se nesprávně domníváte. Prosím přečtěte si občanský zákoník. Není nutné číst celý, ale hned na samém počátku, v ustanovení § 1 odst. 2, narazíte na tuto důležitou právní normu:

89/2012 Sb.
§ 1
(2) Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.

Vysvětloval jsem to zde asi pětkrát, ale vysvětlím to pošesté i Vám:

Ustanovení § 1 odst. 2 říká jasně, že naprostá většina právních norem NOZ jsou normy dispozitivní, od kterých se lze odchýlit ujednáním. Můžete se tedy vykašlat na to co je obsaženo v § 1180 a můžete se zařídit jinak. To platí pro všechny právní normy NOZ, kromě kogentních. Pokud toto nepochopíte, pak jste nepochopil smysl a obsah občanského zákoníku. Autor NOZ to dal hned zkraje do § 1, abyste to nepřehlédl.

Takže opakuji: Jestliže je v SVJ určeno „jinak“ (ujednáním některých vlastníků s právnickou osobou SVJ, tedy bez účinku vůči třetím osobám), pak není problém aby tito vlastníci složili mimořádný příspěvek. A není problém aby SVJ koupilo za tento příspěvek pozemek/pozemky o kterých zde píšete. Samozřejmě platí, že k nabytí nemovitého majetku společenstvím musí dát předem souhlas shromáždění, ale to už jsem zde dříve napsal.

K rozpoznání která právní norma NOZ je dispozitivní a která je kogentní poslouží podrobný návod uvedený v důvodové zprávě k NOZ:

Druhý odstavec navrženého ustanovení vymezuje kritérium pro odlišení ustanovení, která nebrání, aby si osoby uspořádaly soukromá práva a povinnosti odchylně od zákonné úpravy (dispozitivní právní normy) od ustanovení donucující povahy (kogentní právní normy), od nichž se odchýlit nelze. Důraz se klade na dispozitivitu ustanovení soukromého práva jako na zásadu, zatímco kogentní ustanovení jsou výjimečná. (…)
Tam, kde není výslovný zákonný zákaz, je ujednání odchylky od zákona přípustné, ledaže se tím poruší dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti. Zákonný zákaz je formulován buď výslovně slovy „zakazuje se“, nebo výslovným stanovením důsledku odklonu od kogentního ustanovení poukazem na neplatnost ujednání nebo stanovením, že se k závadnému ujednání nepřihlíží.

Zdroj: Důvodová zpráva k § 1 návrhu nového občanského zákoníku

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.