Vložil Miroslav. (bez ověření), 3. Duben 2020 - 13:14

Pane Justitianus, k odst. 1 § 1180 jste napsal:

„První věta se týká obecného způsobu přispívání na správu domu. Zákonodárce uvádí, že přispívat se bude buď podle spoluvlastnických podílů, nebo to může být určeno nějak „jinak“.
Druhá věta se týká pouze speciálního způsobu přispívání na správu společné části, která slouží jen některému vlastníkovi jednotky k výlučnému užívání.“

Myslím, že to špatně chápete vy. I první věta by se měla vztahovat k společným částem a přispívání jinak, než podle podílů by mělo být řešeno v prohlášení vlastníka.

Stejně tak je to chápáno i v novele NOZ, která nabude účinnosti 1.7.2020. V novém odst. 1 § 1180 je to tam uvedeno jasně:

„(1) Vlastník jednotky přispívá na správu domu a pozemku v poměru odpovídajícím jeho podílu na společných částech, nebylo-li v prohlášení určeno jinak, zejména se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění společné části, která slouží jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, a k rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

Toto znění stanovuje jasně, kvůli dřívějším různým výkladům, že „jinak“ než podle podílů může být určeno jedině v prohlášení vlastníka.

Tzn., že „jinak“ bude možné stanovit v prohlášení a to pouze souhlasem všech vlastníků, a nebude možné využít znění § 1180 k nákupu pozemků do vlastnictví SVJ dohodou pouze některých vlastníků.

Možné řešení tedy je zakoupit pozemek nikoliv společenstvím vlastníků, nýbrž zájemci vlastníky, kteří ho budou mít v podílovém spoluvlastnictví.

Druhou možností je zařazením pozemku do společných částí do prohlášení vlastníka s výlučným užíváním pro některé vlastníky a s určením príspěvků na správu „jinak“ než podle podílů se zřetelem k rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad. To samozřejmě pouze se souhlasem všech vlastníků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.