Vložil Pavel, 28. Březen 2020 - 13:21

Pavle,

nouzový stav má trvat do 11.4., ale AB již avizoval, že se asi o 30 dní prodlouží.

Pro řešení Vaší situace je potřeba znát přesně co máte ve stanovách. Je tu několik možností.

1)Píšete, že po prodeji bytu již nadále nemůžete být členem SVJ. To je pravda. Máte ve stanovách, že po prodeji bytu již nemůžete být členem výboru? To je něco jiného. Pokud tomu tak je, doporučuji změnu stanov, abyste mohli najmout externího předsedu. Sice tuto možnost nepreferuji, ale tato možnost je o něco lepší než SVJ bez statutárního orgánu.

2)Pokud máte náhradníka, tak můžete využít § 1221 a § 246 NOZ a kooptovat náhradního člena výboru. Samozřejmě, pokud to stanovy nezakazují. Pokud to stanovy zakazují, tak je změňte.

3)Pokud máte ve stanovách, že můžete rozhodovat per rollam i bez neusnášeníschopného shromáždění, tak postupujte podle § 1210 NOZ bez svolávání shromáždění.

4)Pokud nemáte možnost uvedenou v bodě 3), tak je další možnost. Vybrat plné moci a uskutečnit shromáždění bez účasti členů SVJ. Na plné moci je vhodné vyjádřit vůli zmocnitele.

5)Další možností je domluvit se se členy, že nepřijdou na shromáždění, shromáždění bude neusnášeníschopné a můžete využít § 1210 NOZ.

6)Poslední variantou je, že odstoupíte, druhý člen odstoupí také a nebude existovat výbor a někdo může požádat o opatrovníka. Píšete, že to není Vaším cílem. Píšu to jen proto, že tuto možnost můžete využít při projednávání jednotlivých variant.

Závěr: záleží na tom, co máte ve stanovách, jak je velké SVJ a zda tam nebude někdo, kdo podá žalobu.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.