Vložil Matej H, 23. Březen 2020 - 17:45

Děkuji všem zúčastněným za podnětné reakce. Netušil jsem kolik reakcí, a bohuzel i jak horkou diskuzi svým dotazem spustím.

V tuto chvili náš dům nemá žádné balkóny, a o jejich výstavbě teprve jednáme. V tuto chvíli část vlastníků o balkón zájem má, ale část je mít buďto nemůže (nemají okna do fasády, u které by se balkóny vybudovat mohly), a nebo je z jiných důvodů odmítá (například město, jež je také spoluvlastníkem některých jednotek v domě). Nicméně se v tuto chvíli zdá, že nikdo s faktem, že by se balkóny budovali jen u části jednotek (a byly tedy v jejich výlučném užívání) nemá zásadní problém. A doufám, že tedy ani nutnou změnu spoluvlastnických podílů na společných částí domu nebude nikdo blokovat. Hlasování o těchto věcech včetně Smlouvy o výstavbě a změny Prohlášení vlastníka se tepve chystá. Nicméně již předem chceme mít s předsedou SVJ jasno v možnostech financování tak, aby nedošlo k navýšení splátek do FO všem vlastníkům plošně. V tomto případě by byl projekt zablokován.

Z odpovědí pana Justitianuse jsem pochopil, že na výstavbu bude tedy moci SVJ vzít od banky úvěr (za který budou ručit všichni vlastníci SVJ), ale splácet jej bude možno formou navýšených měsíčních plateb (do FO) jen u těch jednotek, u kterých k výstavbě dojde. Porozumněl jsem vám dobře?

Děkuji a všechny zdravím!

PS: Zprávcovská firma starající se o účetnictví nazývá/označuje položku – ve které se shromažďují finanční prostředky od všech jednotek a ze které se splácí společný dříve čerpaný úvěr – opravdu jako Fond Oprav (vedle administrativního fondu). Může být, že je toto označení zavádějící, ale o to tady neběží.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.