Vložil Justitianus, 22. Březen 2020 - 4:59

Pane Matej H, neexistuje žádný „FO“. SVJ zpravidla nevytváří fondy právnické osoby! Zeptejte se nato vaší účetní. Ta tomu zpravidla bude rozumět víc než vaši statutáři. To, co platíte je buď ZÁLOHA NA BUDOUCÍ NÁKLADY (máte pak pohledávku vůči SVJ a ta se placením zvyšuje), nebo se jedná o SPLÁTKY VAŠEHO DLUHU VŮČI SVJ (SVJ má pohledávku vůči Vám a ta se placením snižuje). Nebo – nejhorší možnost – jde o mix obojího, ale SVJ tyto částky nerozlišuje a záměrně uvádí vlastníky jednotek v omyl.


Chcete-li dostat použitelnou odpověď na Váš dotaz, musíte uvést kdy v domě vznikly jednotky. Postačí když nám napíšete zda to bylo do 31.12.2013, nebo později.


Varuji vás před stavbou balkonů naslepo. Varuji Vás před vyřešením pouze financování výstavby, bez toho, abyste zároveň vyřešili kdo bude v budoucnu hradit veškeré náklady údržby a opravy těch balkonů.

Jestliže balkony neexistují a nejsou uvedeny v Prohlášení vlastníka, jedná se o změnu stavby – přístavbu podle Stavebního zákona. Bude nutná i změna pozemku, neboť dojde ke změně půdorysu (obvodu) stavby. Bude třeba sjednat Smlouvu o výstavbě, ve které si jednoznačně určíte jaký je právní režim budoucích balkonů, kdo co uhradí a kdo bude financovat správu (opravy, údržbu) nových baklonů po celou dobu existence domu. Smlouvu o výstavbě je nutné vložit do katastru.

Zda budoucí vlastníci balkonů složí celou částku předem, nebo jim SVJ poskytne úvěr, který budou splácet – to už je podružná otázka. Obojí je možné, záleží na stavu financí SVJ (cashflow). Velmi doporučuji vložit pohledávku SVJ do katastru a splácet budou samozřejmě pouze ti, kdo si od SVJ nějakou částku vypůjčili. Ostaní vlastníci budou „pouze“ ručit veškerým svým majetkem.

Třetí možnost jste zmínil poněkud nejasně: rozhodnout (na shromáždění) o vrácení části vybraných záloh na správu. Vracet se samozřejmě musí plošně, všem vlastníkům, podle stejného klíče jako se přispívalo. Z těchto částek budoucí uživatelé balkonů uhradí náklady výstavby. Vy ostatní můžete za ty peníze jet na Mallorku, nebo do Nízkých Tater.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.