Terminologie - služby, správa domu a pozemku, správce

Vložil Anonymous, 21. Březen 2020 - 11:02 ::

Z jiného vlákna přejímám:

„Další problém vzniká zmatkem použité terminologie, kdy pojem služba je použit jako skupina výkonu správy i jako označení druhu produkce výroba/služba a použití „správa domu a pozemku“ jako označení hlavní činnosti SVJ ale i dílčí činnosti pro správu domu.“

Zákonodárce bohužel používá terminologii nejasnou ve více ohledech. Jedno řešení je požádat zákonodárce o sjednocení terminologie, s nejistým výsledkem. Zkusme zde společně najít řešení, zavedením upřesňujících dodatků, resp. vhodných zkratek.

K tomu prosím nechť znalejší uvedou, v jakých právních předpisech je pojem služba zakotven. Jeden význam pojmu služba je ve smyslu § 1181 občanského zákoníku a zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Kde je zakotven další význam? Oba tyto významy jsou disjunktní, problém je tak vyřešen, pokud budeme psát služba (podle § 1181 občanského zákoníku a zákona č. 67/2013, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty) a služba (podle jiného zákona nebo zákonů, který zde znalejší označí).

Jiná je situace se správou domu a pozemku. Tam zákonodárce zaměňuje správu domu a pozemku jako veškerou činnost osoby odpovědné za správu domu (a nechává ji takto zapisovat do veřejného rejstříku) a dílčí složku této činnosti. Problém je, že zákonodárce tento pojem zavedl jako zkratku, a přitom její význam sám nedodržuje. Přesto by bylo možné řešení vidět v připojení příslušného ustanovení, tj. rozlišovali bychom správu domu a pozemku (podle § 1189 občanského zákoníku) a správu domu a pozemku (podle § 1180 odst. 1 občanského zákoníku).

Další podobný problém je s pojmem správce. V části bytového spoluvlastnictví je ten, kdo je v jiných částech občanského zákoníku označován jako správce, z neznámých důvodů označován jako osoba odpovědná za správu domu a pozemku a pojem správce má v bytovém spoluvlastnictví speciální význam. Opět, nezbývá než u každého použití slova správce přesně rozlišovat, podle jakého ustanovení je daný význam použit. (K tomu zmatku ještě přistupuje třetí, lidový, zákonem neukotvený význam pojmu správce, jako ten, kdo pro osobu odpovědnou za správu domu a pozemku zajišťuje, vykonává či zprostředkovává některé činnosti správy domu a pozemku.) Tohle moudrý zákonodárce skutečně poněkud nedomyslel.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.