Vložil Zdeněk II (bez ověření), 16. Březen 2020 - 16:17

Řekl bych, že rozbíhající se nákaza koronavirem, ukáže velmi brzy na skutečnost, že politický postoj a příslušnost k jakékoli partaji, ještě nedává člověku nezbytné odborné a životní zkušenosti k tomu, aby prokázal schopnost rozhodovat o jiných. V tomto smyslu také považuji za vhodné oslovit všechny členy statutárních orgánů SVJ, aby si zachovali zdravý selský rozum, neboť lze předpokládat, že při způsobu života některých rodin (tzv. z ruky do úst) se omezení jejich příjmů v závislosti na zavírání prodejen, provozoven, …dostanou do situace, že nebudou mít pro nějaké rezervy kam sáhnout. Je to také souvislost se skutečností, že mnozí z nás již obdrželi roční vyúčtování služeb a bohužel ne všichni budou mít přeplatky. Bude vhodné se připravit na to, že s některými vlastníky budou muset proběhnout jednání o splátkových kalendářích, přičemž zatím stále není jasno o horizontu, kdy bude lépe. A.B. tvrdil ještě donedávna, že lépe už je, ovšem jak je vidět, je to závislé na úhlu pohledu.

Ve složité situaci ohrožení uvedeným nebezpečím infekce se bohužel jsme nuceni spoléhat na lidi, které jsme si do vedení zvolili, přitom je jedno zda se jedná o vedení státu nebo SVJ. Patrně se brzy začne tzv. oddělovat zrno od plev a budeme mít možnost se přesvědčit, jak to kdo nejen myslí, ale co je schopen a ochoten zvládnout v pozici, kterou zastává.

Jestli bude nezbytné se v některých SVJ věnovat více kvalitními úklidu společných prostor, zejména výtahů, klik dveří a madel zábradlí, …není nutno okamžitě organizovat rozhodování per rollam o zakoupení desinfekčních prostředků pro toho, kdo SVJ z vlastních řad toto zajišťuje, případně řešit operativně dočasné vyšší náklady za takovou službu poskytovanou externím subjektem. Snad si také v současné situaci uvědomíme, že máme v domě spolubydlící, kteří jsou věkově či zdravotně znevýhodněni a nemá jim kdo pomoci se zajištěním nezbytných nákupů či nutných drobných oprav (např. protékající WC). Bude také vhodné si dát pozor, kdo nám do domu chodí, protože ani vážná situace s infekcí nezabrání nejrůznějším „šmejdům“, aby nabízeli nejrůznější tzv. pomoc. Jestliže nám je omezena možnost shromažďování i v menších kolektivech, to ještě nebrání členům výborů SVJ, aby zintenzívnili vzájemnou komunikace se spoluvlastníky jinými formami, např. na webu SVJ, informacemi na vývěskách o důležitých záležitostech, prostě upravit dosavadní způsob práce.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.