Koronavir a dopad na SVJ a BD 1

Vložil Pavel, 14. Březen 2020 - 9:09 ::

V usnesení vlády č. 199 z 12.3.2020:

https://www.vlada.cz/…0-osob1.pdf

se mj. uvádí, že vláda zakazuje i spolkové a jim podobné akce s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob.

Domnívám se, že jsou tedy zakázána shromáždění či členské schůze s účastí nad 30 osob.

Dne 13.3. v 17.45 ak­tualizovalo MF ČR svůj fake news, kde v nadpisu tvrdí, že se prodlouží termín pro podání daňového přiznání:

https://www.mfcr.cz/…min-pr-37832

Ve vlastním textu se ale uvádí, že se termín pro podání neposunuje, ale že se pouze prominou sankce za opožděné podání. To např. u OSVČ znamená, že sociální a zdravotní daň má původní termín splatnosti, protože je navázána na termín podání daňového přiznání.

Další informace mají být zveřejněny 16.3.

Hezký den!

  • Koronavir

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil Pavel, 15. Březen 2020 - 11:45

Odpoledne na tiskovce v 16 hod. asi zazní vyhlášení karantény na celou ČR. Tím by padl i dosud platný limit 30 osob. Tj. bude zakázáno nejen shromáždění do 30 osob ale i schůze výboru či představenstva.

Hezký den!

Pavel

Vložil levape, 19. Březen 2020 - 9:04

Takže jste přesvědčen o tom, že předem naplánované shromáždění se má zrušit? Můžete uvést konkretní usnesení vlády v souvislosti s koronavirem? Sejde se nás asi 20 až 25 a to 22.4.2020. Máme již dnes rozhodnout o zrušení respektive odkladu? Pozvánky byly rozeslány v termínu 30 dní před konáním.

Vložil Pavel, 19. Březen 2020 - 9:45

lavape,

usnesením vlády č. 199 ze dne 12.3. (72/2020 Sb.) se zakázaly akce s účastí přesahující 30 osob.

Usnesením vlády č. 215 ze dne 15.3. (85/2020 Sb.) se ruší bod I.1 tohoto usnesení a zároveň se zakazuje volný pohyb osob s několika výjimkami.

Necítím se povolán k výkladu těchto chaotických usnesení vlády, z nichž některá jsou podle publikovaných názorů i protiústavní, ale dopustím se názoru, že shromáždění SVJ mezi výjimkami není.

Pokud máte křišťálovou kouli, tak Vám možná ukáže, že stejná či horší situace bude i 22.4. :-))

Shromáždění bych odvolal podle situace tak 5 dnů předem.

Pokud potřebujete něco velice důležitého schválit, tak shromáždění neodvolávejte, ale požádejte členy SVJ, aby na shromáždění nepřišli, tím bude neusnášeníschopné a postupujte podle § 1210 NOZ.

Hodně optimismu a hezký den!

Pavel

Vložil Anna Geokachna, 31. Březen 2020 - 22:57

Pavle, asi to řeší situaci, kdy společenství musí schválit do 31.5. roku dle stanov závěrku a rozpočet. Zrovna jsme k tomu došli na výboru. Díky a hezký den, Anna

Vložil radka2222 (bez ověření), 19. Březen 2020 - 10:19

konkrétně je na tom chaotického víc, než odpovídá vyvíjející se situaci?

Vložil nemám rád koblihy (bez ověření), 20. Březen 2020 - 10:05

Chaotických reakcí je celá řada, nemám kapacitu je všechny znát a popsat. Nejdříve se zakáže shromáždění nad 30 osob a potom bez jakéhokoliv vyhodnocení, zda to pomohlo či ne, tak za 3 dny se zakáže jakékoliv shromáždění. Nejdříve se pendleři omezí na 50 km a ihned následně na 100 km. Nejprve se pro důchodce vymezí nákupní doba mezi 10–12 hodinami, den poté mezi 7–9 hodinami. Nejvíce mi ale vadí, že toto soustavné omezování svobody se děje prohlášením na tiskové konferenci a ani to neprojde sbírkou zákonů. Podle internetu prý musím nosit něco na obličeji. Může mi někdo napsat podle jakého právně relevantního předpisu? Televizi nemám a tak se ke mě dostávají jen odlesky toho, jak to vypadá, když se stát řídí jako kabaret. Ale koblihám to vyhovuje, potřebují pevnou ruku, která je zbaví břemena přemýšlení. Asi tak.

Vložil Nečlen II (bez ověření), 20. Březen 2020 - 12:54
Vložil nemám rád koblihy (bez ověření), 20. Březen 2020 - 14:07

Děkuji, ale tam jsem nenašel právně relevantní příkaz nosit zakrytý obličej. To je především psychologické placebo pro určitý elektorát. Alespoň se už vrchnost nezmiňuje, že respirátory slouží jako ochrana okolí před šířením viru. Snad i Hřib pochopil funkci respirátorů. Zajímavé je doporučení WHO, že zakrytý obličej mají mít pouze nakažení lidé a zdravotníci. Ale to není pro Máru Prchala dost cool a tak jeho maňásci si vedou stále svou. A plukovník se chystá přitvrdit.

Vložil radka2222 (bez ověření), 20. Březen 2020 - 14:39

to musíte hledat jinde. třeba v ústavě a v pravomocích vlády a krizového štábu při vyhlášení nouzového stavu. ano, roušku mají nosit nakažení. a votomtoje. NIKDO nemůže vědět, jestli je nakažený, nákaza se šíří ještě před prvními projevy nemoci, u někoho se ani neprojeví. a pokud váš xicht vypadá stejně, jako vaše myšlenky, měl byste raděj chodit v masce stále.

Vložil nemám rád koblihy (bez ověření), 20. Březen 2020 - 14:54

Když nevíte odpověď, v jakém předpisu je příkaz nosit zakrytý obličej, tak neodpovídejte. Není to ani v Ústavě ani v pravomocích vlády a krizového štábu. Vy asi netušíte co je to zákonnost, že? Konstatuji, že dosud nikdo nebyl schopen na jednoduchou otázku odpovědět a jedinci pouze papouškují, co jejich modla trousí za moudra.

Vložil P_V (bez ověření), 20. Březen 2020 - 15:57

106 USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 18. března 2020 č. 247 o přijetí krizového opatření

Vláda

I. zakazuje s účinností od 19. března 2020 od 00:00 hod. všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének;

Vložil nemám rád koblihy (bez ověření), 20. Březen 2020 - 16:05

Děkuji, nemohl jsem to najít. Nicméně musím konstatovat, že respirátor chrání pouze nositele respirátoru při nádechu. Při výdechu se případná kapénková nákaza volně šíří od nositele respirátoru do okolí. Výdechový ventilek nemá žádný filtr. Takže respirátor má jen placebo efekt pro okolí.

Vložil Respirátor (bez ověření), 20. Březen 2020 - 22:42

Jsem téhož názoru, že respirátor s výdechovým ventilem by měli používat výhradně a prokazatelně zdravé osoby těžce fyzicky pracující, aby měli ulehčené vydechování pokud možno s minimálním odporem. Pokud je použijete jako ochranu proti šíření nákazy, tak nakažená osoba pomocí výdechového ventilku zcela bezbariérově vydechuje a zamořuje vzduch ve svém okolí.

Vidět reportéra v respirátoru s výdechovým ventilem, aby snad nepoprskal mikrofon či kameramana, je tristní obrázek, všechno z jeho plic míří na kolegu.

Ke tlumení přenosu jakékoliv nákazy musí být bariéra obousměrná, pro nádech i pro výdech. Tedy bez ventilku! Nevíte, kdo je nositel nákazy, na všechny musíte nahlížet jako na podezřelé.

Děsím se toho, že takový respirátor za chvíli vyfasují chirurgové, neboť vláda zařadila respirátory na roveň roušek-ústenek. A Ingác Semmelweis se v hrobě otáčí.

Vložil Tomáš Neugebauer (bez ověření), 21. Březen 2020 - 9:03

Ale zcela stejně to platí o používání různých šátků, šál apod. Ty nechrání ani nositele, ani okolí. Pouze omezují.

S těmi rouškami to není o moc lepší. Efektivní účinnost roušky je cca 20 minut, a to za předpokladu, že „dobře padne“. Opět není pravdou, že rouška chrání okolí. Opět, v drtivé většině případů, pouze omezuje ohrožení.

Vložil levape, 19. Březen 2020 - 9:58

Moc děkuji Pavle za odpověď.Čtete mi myšlenky, přesně to předpokládám včetně toho odvolání zasedání a případně určení nového termínu. S tím, že to dáme jen na nástěnky a nebydlícím na vědomí telefonicky. Ještě jednou moc děkuji a rovněž přeji pěkné dny a pevné zdraví. Levape (Pavel)

Vložil Magnolia (bez ověření), 15. Březen 2020 - 15:20

„Odpoledne na tiskovce v 16 hod. asi zazní vyhlášení karantény na celou ČR.“

Tiskovka má být od 18 hodin, od 16 hodin je jednání vlády.

Vložil TN. (bez ověření), 14. Březen 2020 - 13:15

V tom nařízení je ale dovětek, že zákaz se nevztahuje na valné hromady např. akciových společností, analogicky tedy i na členské schůze BD a shromáždění SVJ. My jsme zrovna měli schůzovat 24. března, schůzi jsme ale předevčírem odvolali.

Pardon ministryně financí jsem osobně pochopil tak, že se vztahuje jen na fyzické osoby, které nemají datovou schránku, aby se zabránilo jejich srocování před podatelnami FÚ. Daňoví poplatníci s datovou schránkou paní ministryní pomilováni nebudou.

Jak jste to pochopili vy?

Vložil Pavel, 14. Březen 2020 - 13:52

TN.,

předpokládám, že reagujete na ÚV č. 199. Tam výjimka ze zákazu zní: „Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona, a na pohřby.“ Protože SVJ a BD nejsou veřejnými osobami, ale soukromými, tak se na ně výjimka nevztahuje. Dovětek o valných hromadách a.s. neznám, prosím, dejte sem odkaz.

Fake news pana Žurovce je vnitřně rozporné. Mimo lživou informaci o odkladu daňových přiznání píše o tom, že se prominutí bude vztahovat na fyzické a právnické osoby a nečiní rozdílu v tom, zda mají či nemají datovou schránku. Zároveň však prozradil, že hlavním cílem není podpora podnikatelů, ale ochrana úředních osob na podatelně před osobami, které nemají povinnost činit podání daňového přiznání elektronicky.

Předpokládám, že tato nedokonalá informace MF ČR bude marketinkově vyhodnocena a zítra v 16,00 na tiskové konferenci či nejpozději v pondělí bude vyjeveno, zda prominutí pokut je pro úlevu FO a PO nebo pro ochranu berušek na podatelnách.

Hezký den!

Pavel

Vložil TN. (bez ověření), 14. Březen 2020 - 15:38

Původní zdroj už nemůžu najít, četl jsem před dvěma třemi dny buď na webu vlada.cz nebo mzcr.cz, ale lze vygooglit návazné informace např. zde. https://m.praha8.cz/…MZ-CR-1.html Nešlo o znění usnesení vlády, ale o dovysvětlující odtavec v tiskové zprávě.

Vložil TN. (bez ověření), 14. Březen 2020 - 15:44

Tohle bude asi zdroj té informace https://www.praha1.cz/…._2020_-.pdf

Vložil Pavel, 14. Březen 2020 - 16:02

TN.,

pracovat v dnešní době s informací z 10.3. ještě 14.3. je značně zpozdilé. :-))

Mimořádné opatření ministra 10666/2020–1 bylo zrušeno mnou uvedeným usnesením vlády č. 199 z 12.3.

Už jsem se lekl, že mi něco uniklo a že valné hromady jsou povoleny.

Dnes ještě zavřely hospody. Jdu se projít ven, než bude zákaz vycházení, jako je to ve Španělsku. :-))

Hezký den!

Pavel

Vložil K (bez ověření), 14. Březen 2020 - 18:04

„Mimořádné opatření ministra 10666/2020–1 bylo zrušeno mnou uvedeným usnesením vlády č. 199 z 12.3.“

A to bylo změněnno usnesením vlády České republiky ze dne 14. března 2020 č. 211.

Vložil Laky (bez ověření), 15. Březen 2020 - 13:55

Fakticky bude tedy všem daňovým poplatníkům (fyzickým osobám i podnikatelům) automaticky umožněno podat daňové přiznání k dani z příjmu a uhradit tuto daň bez jakékoliv sankce nejdéle o 3 měsíce později, a to bez nutnosti prokazovat důvody související s koronavirem. Hlavním cílem je zamezit na finančních úřadech, resp. na poštách koncentraci fyzických osob, které nemají povinnost činit podání daňového přiznání elektronicky.

Vložil radka2222 (bez ověření), 14. Březen 2020 - 15:11

je to z důvodů jak ochrany berušek, tak těch davů lidí, co by chodili. pro ochranu berušek by pro vás bylo nepřijatelné? až takovou zášť proti nim máte?

Vložil VN (bez ověření), 14. Březen 2020 - 10:42

Shromáždění SVJ je akce konaná dle zákona. A na takové akce se omezení agenta Bureše nevztahují.

Vložil pamětník (bez ověření), 14. Březen 2020 - 20:01

VN má stejné vyjadřovací schopnosti jako popletený principál Hrušínský. Tento prorežimní „herec“, který podepsal ze strachu komunistickou Antichartu, se nyní cítí jako hrdina a přitom mu jde pouze o další dotace, kterými parazituje na normálních poplatnících.

Vložil Člen SVJ (bez ověření), 14. Březen 2020 - 12:31

Na takové omezence,jako jsi ty, se nevztahuje nic.Snad jenom dlouhý bič a malý dvůr!

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".