Vložil Justitianus, 7. Březen 2020 - 15:05

Nejedná se v žádném případě o změnu užívání společných prostor. Společné prostory jsou součástí stavby. V tomto případě jde o užívání společného pozemku „nádvoří“.

V první řadě nám napište, zda parcela s nádvořím a zastavěnou plochou na které stojí dům je či není v Prohlášení vlastníka uvedena jako „příslušenství domu“ nebo „pozemek věcně příslušný k domu“. Pokud by totiž šlo o samostatnou parcelu ve spoluvlastnictví skupiny osob, pak SVJ ani členové výboru nejsou oprávněni rozhodovat o způsobu využití nezastavěné části.


Ti kteří dnes užívají nádvoří tak činí oprávněně. Jestliže nebrání v užívání ostatním spoluvlastníkům pozemku, pak je vše v pořádku. Užívat nádvoří mohou i ostatní. Samozřejmě si jako spoluvlastníci můžete většinově odsouhlasit nějaký jednotný režim užívání toho nádvoří, např. zákaz obtěžování kouřem, hlukem, pachem, povinnost uklízet hromádky po psíčcích, atd.

Toto všechno jsou věci, které slušný a ohleduplný člověk dodržuje aniž by k tomu potřeboval nějaká písemná pravidla napsaná na ouředním lejstru. Ale pokud v domě máte neslušné a neohleduplné sousedy, asi jim to budete muset připomenout písemně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.