Vložil Petr, 5. Březen 2020 - 18:22

Ve společenství se menšina podrobuje většině. Na to, aby většina prosadila svou stačí přeci buď 50% nebo 75%. Tak o čem je řeč ?

Nastudujte zde vlákna na výměnu oken. Nejste první, který výměnu řeší vč. toho, že už to někteří vyměnili.

Někteří si měnili společné části, aniž jim to vlastník společných částí (všichni vlastníci vč. těch měnících) povolil.

Výměna oken (jakých ?) na plastová, to je dotace na „co“ ?

Na základě čeho spekuluje (a úplně zbytečně) Ludmila „okna máte zapsány jako součást bytu“. Zvlášť když tazatelka už v úvodu napsala, že okna jsou společná. Ať cituje ZoVB, rád si ji to přečtu. Já jsem kdysi konzultoval s právníky památkářů a právníky CUZK, že nebývá obvyklé ani časté, že by okna patřila k bytu. Důvod je jasný, to by na domě byla okna dřevěná, plast, hliník, hnědá, slonová kost, dvojskla, trojskla, s ventilací a bez ventilace.

Cituji z vyjádření CUZK, dokonce v době, kdy platil ZoVB,

„Např. v publikaci Vlastnictví bytů a nebytových prostor, autor Tomáš Dvořák, se uvádí: pokud prohlášení určuje okna za součást jednotky, je taková klauzule platná, neboť nelze z mlčení zákona dovodit její neplatnost. Vlastník jednotky je oprávněn a povinen k údržbě oken sám z vlastních prostředků; tím není dotčena jeho povinnost vyžádat si předchozí souhlas všech vlastníků ke změnám, kterými se mění vzhled domu (§ 13 odst 3 BytZ)“.

Cituji z vyjádření magistrátu: „Okna, jako součást hlavních svislých konstrukcí, jsou společnou částí domu (§ 2 písm. g zákona o vlastnictví bytů). Pokud by okna nebyla společnou částí, musela by být vymezena v prohlášení vlastníka jako součást jednotky – tento případ je velmi ojedinělý“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.