Vložil Justitianus, 29. Únor 2020 - 7:03
  • Podle směrnice Evropského parlamentu 2018/2002 příloha VIIa odst. 3 písm. c) platí, že vyúčtování musí obsahovat „srovnání aktuální spotřeby energie na vytápění se spotřebou za stejné období předchozího roku, v grafické podobě, opravené o klimatický faktor“.

To je ovšem naprostý nesmysl. Spotřebu energie pro byt za stejné období předchozího a aktuálního roku nikdo nezná, ani neexistuje způsob jak ji z indikátorů zjistit. Není tedy z čeho sestavit bruselský graf.

Je všeobecně známo, že náměry indikátorů jsou bezrozměrné číslo, které není možné nijak převést na spotřebu tepelné energie. Náměry indikátorů slouží pouze pro rozúčtování nákladů na vytápění; je vyloučeno z nich odvodit cokoliv ohledně dodávky tepla do bytu.

Navíc platí, že tyto náměry indikátorů se nedají přímo použít ani ke stanovení nákladů na vytápění. Při rozúčtování pro dům se náměry upravují korekčními koeficienty polohy – tím se uměle snižuje náklad na vytápění místností s ochlazovanými stěnami (okrajové, rohové a podstřešní místnosti). Podrobně se o tom psalo (s hodnotami koeficientů) zde: Koeficienty polohy podle počítače.

Z čeho by tedy bruselští Ajnštajnové chtěli kreslit ten graf?

Dodržet bruselský legislativní nesmysl bude tedy možné pouze v těch domech, kde přívod tepla do bytu je proveden v jediném vstupním místě a je osazen stanoveným měřidlem (kalorimetrem).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.