Vložil AsiTak, 25. Únor 2020 - 23:42

Dodávka tepla je obchodní činnost pořízení zboží tepla v jednotkách MJ. Služba teplo je služba, která se projeví u příjemce služby jako „tepelná pohoda“ jako vytápěná bytová jednotka na teplotu x Co v době od – do. Když je v bytě zima uživatel reklamuje u dodavatele služby nedostatečnou „tepelnou pohodu“, tj. službu a ne málo dodaných MJ tepla. SVJ nakoupené teplo spotřebuje jako produkční činitel vytváření produktu „služby tepla“. Cena dodaného MJ tepla do „služby tepla“ je zároveň měřítkem ceny produktu „služby tepla“.
Příklad: produkt služba „masáž THAI 1 hod.“ má produkční vstupy které jsou potřebné pro vytvoření služby: živá lidská práce, fyzické působení maséra (masírování) na odběratele služby, čistý ručník a prostěradlo, masážní gel. Vstupní náklady služby je hodinová mzda maséra (včetně příslušenství), náklad praní ručníku a prostěradla a cena potřebného množství masážního gelu. Dodavatel služby zaměstnáním maséra, nákupem služby praní a nákupem zboží masážní gel vytváří službu „masáž THAI 1 hod.“. Konzument masáže hradí cenu služby dle stanovené ceny „masáž THAI 1 hod.“ a nemá možnost z této služby uzavírat dohodu na odběr jen některého vstupního činitele produktu služby.
Obdobně SVJ jako poskytovatel „služby tepla“ spotřebovává nakoupené teplo do služby jako produkční vstup a nezprostředkovává a ani neprodává jako zboží teplo dalším odběratelům vlastníkům jednotek. Z uvedených je jasný že vlastník jednotky nemůže zasahovat do produkčního procesu a nemůže rozhodovat o vstupní složce tvorby produktu „služby tepla“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.