Vložil Justitianus, 25. Únor 2020 - 3:44

Uřad pro ochranu osobních údajů napsal:

  • „… osobní údaje mohou být v takových případech poskytovány či zpřístupňovány jen, pokud je k tomu dán věcný a právní důvod (např. oprávnění vlastníků či členů se seznámit s konkrétními dokumenty). Není však přípustné volně publikovat a vyvěšovat dokumenty, týkající se individuálních záležitostí, pohledávek a sporů, obsahující osobní údaje vlastníků či nájemců.“
    Zdroj: https://www.uoou.cz/…iv=1&p1=1277

Pan TN na základě toho vyjadřuje obavu, že „GDPR povede k zneužívání zamezování poskytování informací o hospodaření a je to tady“.

Domnívám se, že pan TN se v tomto případě mýlí.

ÚOOÚ se nevyjádřil v tom smyslu, že by vlastníkovi jednotky neměly být poskytovány informace, na které má ze zákona nárok. Naopak: ÚOOÚ jasně deklaroval, že právo seznámit se s konkrétními dokumenty zůstává nedotčeno. Půjde zejména o zákonné právo podle § 1179 zákona č. 89/2012 Sb. Dále o právo seznámit se s podklady pro vyúčtování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb.

ÚOOÚ pouze učinil jednoznačný závěr, že není přípustné „volně publikovat a vyvěšovat“ dokumenty obsahující osobní údaje. To je závěr, se kterým já osobně plně souhlasím. Ve stanovisku ÚOOÚ nenalézám nic, co by se dalo napadnout.

Při určení rozsahu práva na informace vlastníka jednotky je třeba vycházet ze znění zákona.

§ 1179
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.

Obsahově obdobné ustanovení je obsaženo v části Občanského zákoníku o správě cizího majetku:

89/2012 Sb. § 1437
Správce beneficientovi umožní kdykoli přezkoumat účetní knihy a doklady týkající se správy a poskytne mu na vyžádání potřebné informace, jak je správa vedena.

SVJ vykonává správu cizího majetku (mimo jiné) tím, že vybírá od jednotlivých vlastníků jednotek zálohy či příspěvky. Při neplacení nevymáhají na dlužníkovi sami spoluvlastníci domu, nýbrž vymáhá SVJ – a to právě na základě svého zákonného zmocnění jako „osoba pověřená správou domu“.

Je tedy nepochybné, že písemné úkony k vymáhání dluhů, předžalobní výzvy, žaloby a další dokumenty patří mezi „doklady“ zmíněné v § 1179 Občanského zákoníku. Obsah těchto dokumentů tedy nemůže vlastníkovi být zatajován, i když (zpravidla) obsahují osobní údaje dlužníků.


SVJ sice dostalo pokutu od UOOÚ, to však bylo z jiných důvodů: (1) Dokumenty s osobními údaji byly přístupné i jiným osobám nežli členům SVJ. (2) Přístupy nebyly logovány – to jest nebylo možné zpětně zjistit ani prokázat zda ten, kdo si nechal určitý dokument v určitém čase zobrazit, je oprávněnou osobou ve smyslu § 1179 ObčZ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.