Vložil Misme, 25. Únor 2020 - 8:27

Ohledně původu slova asi není moc na výběr, ona i ta současná definice ZOK zní: Družstvo je společenství neuzavřeného počtu osob, které je založeno za účelem vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob, případně za účelem podnikání. Lidé obdobných zájmů, tj. druhové, přátelé se sdružují, druží, podporují ve společenstvích… Termín „družstvo“ je podle mého logickým, adekvátně znějícím, přiměřeně dlouhým, dostatečně ilustrativním a vysvětlujícím vyústěním „družení“.

Oficiální používání slova „družstvo“ pro určité formy společenstvech možná (tj. podle mého zkoumání) nastartovalo Vládní nařízení č. 169/1933 Sb. z. a n. ze dne 5. srpna 1933, kterým se vydávají zvláštní předpisy o záložnách a úvěrních spolcích, úvěrních společenstvech (družstvech), hospodářských a živnostenských družstvech úvěrních a jejich svazech.

Dohledala jsem vám i „základní“ linii zákonů, měla by to být tato:

70/1873 říšského zákoníku, Zákon, daný dne 9. dubna 1873, o společenstvech pro napomáhání živnosti a hospodářství (v Rakousku platí v upravené formě dodnes)

53/1954 Sb. Zákon o lidových družstvech a družstevních organisacích

109/1964 Sb. Hospodářský zákoník

513/1991 Sb. Obchodní zákoník

Dál už to znáte.

No a pak je řada dalších, „doplňkových“ předpisů, už např. to výše uvedené vládní nařízení to dokladuje. Něco mám ještě dohledáno, akorát nemám ráda nekonečné příspěvky, tak kdyby bylo potřeba, ještě se ozvěte.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.